Dzisiejszy przepis: Pasztet grochowy – zdziwisz się, jak smakuje pysznie na grzance

Świeży, wiosenny krem ​​z groszku zachwyci Cię prostym przygotowaniem, ale i przyjemnym smakiem. Jeśli użyjesz mięty, przeważy świeżość, ale możesz dodać także bazylię lub kolendrę. Pasta może być stosowana do chleba tostowego, świeżego i chrupiącego pieczywa, ale także do chleba pita lub jako dip, który można podawać z chipsami tortilla lub słonymi krakersami. jest ich wiele, możesz spróbować dowolnego.

Potrzebujemy

  • 450 g rozmrożonego groszku (może być też świeży)
  • 1 wyciśnięty ząbek czosnku
  • sok i skórka z jednej cytryny
  • ½ łyżeczki soli
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu
  • ¼ szklanki świeżych liści mięty lub natki pietruszki
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

Zbliżać się

  1. Wszystkie składniki oprócz oliwy z oliwek włóż do blendera i miksuj przez 30 sekund, aż składniki zostaną drobno posiekane. Za pomocą szpatułki wycieramy masę ze ścianek pojemnika.
  2. Następnie wlej oliwę z oliwek do blendera i miksuj, aż masa będzie gładka i drobnoziarnista.
  3. Ciasto przełóż do miski i skrop oliwą lub udekoruj całym groszkiem.
  4. W zamykanym pojemniku pasta grochowa może przechowywać kilka dni. Przechowujemy go w lodówce i zużywamy w ciągu 3 do 5 dni.

Śledź naszego Instagrama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *