Świeży, wiosenny krem z groszku zachwyci Cię prostym przygotowaniem, ale i przyjemnym smakiem. Jeśli użyjesz mięty, przeważy świeżość, ale możesz dodać także bazylię lub kolendrę. Pasta może być stosowana do chleba tostowego, świeżego i chrupiącego pieczywa, ale także do chleba pita lub jako dip, który można podawać z chipsami tortilla lub słonymi krakersami. jest ich wiele, możesz spróbować dowolnego.
Potrzebujemy
- 450 g rozmrożonego groszku (może być też świeży)
- 1 wyciśnięty ząbek czosnku
- sok i skórka z jednej cytryny
- ½ łyżeczki soli
- szczypta mielonego czarnego pieprzu
- ¼ szklanki świeżych liści mięty lub natki pietruszki
- ¼ szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
Zbliżać się
- Wszystkie składniki oprócz oliwy z oliwek włóż do blendera i miksuj przez 30 sekund, aż składniki zostaną drobno posiekane. Za pomocą szpatułki wycieramy masę ze ścianek pojemnika.
- Następnie wlej oliwę z oliwek do blendera i miksuj, aż masa będzie gładka i drobnoziarnista.
- Ciasto przełóż do miski i skrop oliwą lub udekoruj całym groszkiem.
- W zamykanym pojemniku pasta grochowa może przechowywać kilka dni. Przechowujemy go w lodówce i zużywamy w ciągu 3 do 5 dni.
Śledź naszego Instagrama