Dzisiejszy przepis: Domowe tortille owsiane – lepsze niż kupne i bezglutenowe!

Cały świat zna je w wersji pszennej lub kukurydzianej. Ale spróbuj zrobić domowe tortille owsiane, a przekonasz się, że ich smak jest co najmniej tak samo dobry. Te naleśniki są bardziej miękkie, bardziej elastyczne i bezglutenowe, dzięki czemu nadają się również dla osób z celiakią. Same płatki owsiane nie zawierają glutenu, ale dla pewności warto sięgać po płatki owsiane oznaczone jako bezglutenowe. A teraz przejdźmy do nich.

Potrzebujemy

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 i ½ szklanki wody lub 2 do 2 i ½ szklanki wody
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka drożdży smakoszy

Zbliżać się

  1. Wszystkie składniki włóż do miski i odstaw na 5 minut. Im dłużej płatki stoją, tym łatwiej je wymieszać.
  2. Następnie całą masę przekładamy do wydajnego miksera stołowego i mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy. Powinno wyjść ciasto nieco bardziej wodniste niż ciasto na naleśniki. Dostosuj ilość użytej wody według potrzeb.
  3. Na patelnię z powłoką nieprzywierającą wlać olej i wlać około ¼ szklanki ciasta. Całość wylewamy na patelnię i smażymy aż pojawią się bąbelki. Następnie odwracamy na drugą stronę i również smażymy.
  4. Możemy je napełniać i zwijać według własnego uznania. Jako nadzienie sprawdzi się pasta z hummusu, plastry awokado, pomidory czy kawałki tofu. Wybór jest dowolny.

Nasza wskazówka: Przygotowując ciasto możemy dodać nasze ulubione suszone zioła, proszek czosnkowy, mieloną kurkumę lub dowolną ulubioną przyprawę. Z odrobiną proszku do pieczenia domowe tortille będą bardziej puszyste.

Śledź naszego Instagrama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *