Domowe lody kokosowe są naprawdę proste w przygotowaniu, a przede wszystkim mają intensywny smak, którego koniecznie musisz spróbować. W upalne, słoneczne dni jest to przysmak, któremu trudno się oprzeć. Jeśli udekorujesz go owocami i miętą lub spadzią, jego smak będzie jeszcze bardziej orzeźwiający.
Proste przygotowanie przekona Cię do wypróbowania tego, które nie wymaga nawet specjalnej maszyny do lodów. Nawet bez tego lody będą lekkie i kremowe. Wszystkiemu winne są śmietanka i mleko kokosowe, które dzięki większej zawartości tłuszczu praktycznie nie pozwalają na tworzenie się kryształków lodu podczas zamrażania.
Potrzebujemy
- 1 i ½ szklanki śmietany do ubijania
- ¾ szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka esencji lub ekstraktu waniliowego
- 2 szklanki pełnotłustego mleka kokosowego
- ½ objętości puszki słodzonego mleka skondensowanego
- ⅛ łyżeczki esencji lub ekstraktu kokosowego (opcjonalnie)
- ½ szklanki suchych prażonych wiórków kokosowych
Zbliżać się
- W dużej misce wymieszaj zimną śmietankę do ubijania, cukier i esencję waniliową. Za pomocą ręcznego miksera ubijaj mieszaninę, aż podwoi swoją objętość.
- W drugiej misce dokładnie wymieszaj zimne mleko kokosowe, słodzone mleko skondensowane i esencję kokosową. Dodajemy również wiórki kokosowe.
- Odbieramy kilka łyżek masy śmietanowej i mieszamy je z masą kokosową w taki sposób, aby ją napowietrzyć.
- Do śmietanki stopniowo wlewaj podzieloną na dwie części masę kokosową. Lekko mieszamy, aby w masie zachować jak najwięcej powietrza.
- Gotową masę przelej do prostokątnej formy, na jej powierzchnię połóż kawałek papieru do pieczenia lub folii i delikatnie dociśnij. Szczelnie zamknij pojemnik i pozwól mu zamarznąć.
- Domowe lody kokosowe zamraża się na co najmniej 8 godzin, a najlepiej na całą noc. Podczas zamrażania mieszaniny nie trzeba mieszać. Przed podaniem wystarczy odłożyć je na 5 minut wcześniej i podawać.
Śledź naszego Instagrama