Przesadziłeś w czasie wakacji i teraz trawienie nie jest Ci posłuszne? Wspomóż zdrowie przewodu pokarmowego dzięki tej wspaniałej zupie brokułowej, specjalnie przygotowanej z migdałami. Do podstawowego przepisu potrzebujesz tylko kilku składników, a ciasto będzie gotowe w ciągu kilku minut.
Zupa zawiera brokuły, które są bogate w glukozynolany. Związki te pomagają pożytecznym bakteriom występującym w jelitach. Migdały mogą wspierać profil mikrobiologiczny jelit.
Jeśli chcesz, dopraw zupę świeżą lub suszoną kurkumą, która znana jest z działania przeciwutleniającego i przeciwzapalnego. Zupę brokułową można podawać także z jogurtem greckim, co zwiększy jej dobroczynne działanie na trawienie.
Potrzebujemy
- 1 duży brokuł
- 700 g ziemniaków
- 2 łodygi selera
- 130 g blanszowanych migdałów
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- ¾ łyżeczki suszonego tymianku
- 1100 ml bulionu warzywnego lub wody
- sól i pieprz
Zbliżać się
- Ziemniaki, seler, cebulę i czosnek pokroić. Brokuły podziel na różyczki.
- Cebulę, czosnek i seler podsmaż w garnku w 2-3 łyżkach wody, aż zmiękną. Powinno to zająć około 3-4 minut. Jeśli zaczną się palić, dodaj trochę więcej wody. Następnie dodaj tymianek i smaż przez kolejne 30 sekund, aż zacznie pachnieć.
- Wlać bulion, dodać migdały, ziemniaki i brokuły. Doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować, aż warzywa będą miękkie.
- Zmiksuj zupę za pomocą blendera zanurzeniowego.
- Podawać na przykład z jogurtem greckim i pełnoziarnistymi grzankami.
Wybierasz się do spa lub wellness? Wybierz spośród tych najlepszych