Każdy, kto lubi smak sera, zdecydowanie powinien spróbować Camemberta zapiekanego z miodem i rozmarynem. Super szybki i łatwy przepis to idealna przystawka lub poczęstunek na wizytę. Można go przygotować według własnego gustu i użyć ulubionych ziół lub zastąpić miód syropem klonowym. W szczególności należy spożywać je ciepłe i jeszcze roztopione. Intensywny smak, który Cię przekona.
Potrzebujemy
- 1 okrągły ser Camembert
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ⅛ łyżeczki soli
- ⅛ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- ¼ łyżeczki płatków chili
- 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
- 2 łyżki ciepłego miodu
- jabłka i gruszki pokroić w plasterki
- chrupiący chleb lub krakersy
Zbliżać się
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Wyjmij Camembert z opakowania i ostrym nożem zrób na powierzchni kwadratową kratkę. Tak przygotowany ser włóż do naczynia odpowiedniego do pieczenia wyłożonego papierem do pieczenia lub zawiń w folię aluminiową, tak aby powierzchnia pozostała wolna i nie przeciekała.
- Posmaruj siatkę na powierzchni sera oliwą, solą i pieprzem, posyp płatkami chili i rozmarynem. Skropić miodem.
- Piec 12-15 minut, aż camembert zapiekany z miodem i rozmarynem będzie miękki, a jego brzegi złociste.
- Natychmiast podawaj. W serze maczamy pokrojone owoce, chleb lub krakersy.
Wybierasz się do spa lub wellness? Wybierz spośród tych najlepszych