Dziś niewiele osób wie o żółtkach jaj. To ciasteczko uwielbiały nasze babcie, jest łatwe i szybkie w przygotowaniu

Spróbuj żółtek lub plasterków

Magia tacek z żółtkami polega nie tylko na ich delikatnym smaku i kruchym cieście, ale także na niezwykle szybkim przygotowaniu. Przygotowanie i pieczenie zajmują dosłownie kilka minut, dzięki czemu ciastko będzie gotowe w rekordowo krótkim czasie!

Źródło: YouTube

Naleśniki z żółtkami: szybkie i pyszne

Najpierw rzućcie się w wir przygotowania głowy wandali. To będzie szybkie! Rozgrzej piekarnik do 150°C, natłuść foremki tak, aby dało się je dobrze wybić i weź do ręki trzepaczkę.

Do wysokiej miski włóż 4 żółtka, 150 g cukru pudru, łyżeczkę cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu waniliowego, kilka kropel soku z cytryny i wymieszaj wszystko na gęstą białą masę.

Foremki napełnij łyżką tylko do połowy i staraj się je równomiernie wypełnić, aby powstały cukierek miał tę samą wysokość. Nie jest to wymóg, ale wygląda ładniej. Wypełnione foremki wstawić do nagrzanego piekarnika i gdy wandalki zwiększą objętość, zmniejszyć temperaturę do 100°C. Będą ugotowane za kolejne 5 minut, a gdy tylko jedno wyjdzie, będziesz wiedział, że są gotowe.

Pintereście

Przepraszamy, ale osadzona treść nie jest już dostępna.

Jak przechowywać wandali

Te małe kubki nie są niczym wypełnione i ozdobione. Przypominają trochę bezy i mają delikatny żółty kolor. Na talerzu wyglądają trochę smutno, ale świetnie prezentują się w szklanej misce ozdobionej kokardką.

Vandlički przypominają trumny. To to samo ciasto, tylko w innej formie i nie oszukujmy się, trumna nie za bardzo nadaje się na Święta Bożego Narodzenia.

Rukiew wodna nie jest konieczna, wręcz przeciwnie, najlepiej jest świeża. Jeśli zostawisz je gdzieś na dłuższy czas, mogą wchłonąć wilgoć, co jest niepożądane. Najlepiej przechowywać w suchym, ciepłym miejscu, w blaszanym pudełku, tak jak robiła to babcia. Lepiej jednak nie zwlekać i postawić je na stole z kawą lub herbatą.

Powiązane artykuły

Źródła: toprecepty.cz, milujivareni.cz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *