Dzięki temu staremu przepisowi domowe pastrami staje się cudowne, nie ma mowy o przejadaniu się

Domowe pastrami z polędwiczki wieprzowej – królowa stołu.

Jest coś naprawdę uroczego w przygotowywaniu własnych zimowych potraw. Pastrami wieprzowe z odpowiednimi przyprawami, nie więcej, nie mniej, w jakiś sposób staje się smaczniejsze, szczególnie dzielone z bliskimi, pisze

Poczucie, że wykonaliśmy perfekcyjną robotę, przygotowując go, jest nieporównywalne. Miesiące zimowe są odpowiednie do przygotowywania przekąsek w domu. Smaczne, przydatne i z odpowiednimi przyprawami stanowią integralną część stołu niemal każdego Bułgara.

Domowe pastrami z polędwiczki wieprzowej

Dziś przygotowaliśmy dla Was stary, nieskazitelny przepis na domowe pastrami z polędwiczki wieprzowej. Znaleźliśmy ten przepis w dobrej i nieco zapomnianej bułgarskiej książce z lat 70., wypróbowaliśmy go, a efekt końcowy jest naprawdę imponujący. Jeśli będziesz ściśle przestrzegać sposobu gotowania, będziesz cieszyć się wspaniałym smakiem dojrzałej polędwiczki wieprzowej.

Jak zrobić domowe pastrami z przyprawą do wieprzowiny

Naprawdę udany przepis, dzięki któremu w zimowe miesiące przygotujesz wyśmienitą przystawkę z polędwiczki wieprzowej, czyli jak to się często nazywa – ryby. A sama przystawka bardzo często nazywana jest filetem Elena, od nazwy miasta Elena, które jest jednocześnie miejscem potwierdzenia produktu surowo suszonego.

Do przygotowania naprawdę wysokiej jakości pastrami dobrze jest wykorzystać polędwiczki (filety) wieprzowe pochodzące od młodych, dobrze strzeżonych zwierząt, w których występuje znaczne nagromadzenie tłuszczu podskórnego.

Wybrane przez Ciebie mięso należy solić na sucho, w tym celu kawałki polędwiczki wieprzowej obficie solimy ze wszystkich stron i ciasno układamy na patelni, której dno uprzednio posypaliśmy solą.

W tym przepisie nie było napisane jaka to sól, ale osobiście przygotowując pastrami wieprzowe używamy grubej soli morskiej.

Kawałki polędwiczki wieprzowej oprószamy solą i układamy na wierzchu, ponownie układając mięso, jeśli mamy zamiar zrobić więcej filetów. W ten sposób solone mięso naturalnie uwalnia część soku, tworząc w naczyniu solankę.

Według tego starego przepisu tak solone mięso odstawiamy na 21 dni, ale tak długo nie możemy czekać, a my zawsze solimy 24 godziny, potem też marynujemy, ale zamiast tego na około 2-3 godziny od 2-3 dni.

Solone mięso należy umyć zimną wodą i pozostawić do namoczenia na 2-3 dni, aż będzie dobrze zmiękczone i nabierze odpowiedniego zasolenia. Jeśli woda nie leci, należy ją kilka razy zmienić. Stopień odsolenia można sprawdzić piecząc mały kawałek mięsa i próbując go.

Przyprawy do domowego pastrami

Już odsolone mięso naciera się przyprawami w następujących proporcjach:

  • 20 g cząbru;
  • 2 g czarnego pieprzu (mielonego);

* przyprawy podano na kilogram mięsa;

Składniki do solenia

Na kilogram polędwiczki wieprzowej ponownie podaje się następujące składniki:

  • 35 g soli;
  • 5 g cukru;
  • 400 mg witaminy C (kwas askorbinowy lub E300, opcjonalnie);
  • sól azotynowa – opcjonalnie (przestrzegaj etykiety konserwującej)

Wyjaśnienie: Istnieją dwie metody solenia wieprzowiny pastrami.

Albo nacierasz składniki solone, albo po prostu solisz mięso gruboziarnistą solą, następnie dodajesz przyprawy, cukier, witaminę C i sól azotanową, jeśli w ogóle masz zamiar ją dodawać. Osobiście nigdy nie dodajemy do mięsa konserwantów ani witamin, bo gdy taka przystawka jest już gotowa do spożycia, albo szybko się kończy, albo leży trochę dłużej w lodówce.

Warto zrobić wieszaki ze sznurka i powiesić już przygotowane domowe pastrami z polędwicy wieprzowej w chłodnym i przewiewnym miejscu.

Jeśli chodzi o czas suszenia w domu, może on być różny, ale ogólnie polędwiczki wieprzowe suszy się od 15 do 20 dni. Mieliśmy przypadki, gdy temperatury były bardziej odpowiednie i nie przekraczały 17 stopni, a pożądana temperatura wynosiła około 12 stopni. Wilgotność względna powinna mieścić się w przedziale od 70 do 85%.

Praktyka pokazuje, że dolna granica suszenia pastrami nie jest istotna, gdyż nie wpływa ona na proces i walory smakowe pastrami wieprzowego.

W suchym i chłodnym miejscu pastrami można przechowywać 2-3 miesiące.

SMACZNEGO!

Lubię to , gdzie znajdziesz wiele innych przydatnych i interesujących lektur dla każdego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *