Dostawa energii na śniadanie. Złota owsianka na początek leniwego organizmu

Powtarzanie każdego dnia tego samego śniadania nie tylko staje się męczące, ale także zmusza nas do jak najszybszego dokończenia tego posiłku. Smaczną alternatywą dla kanapek i jajecznicy są płatki owsiane, które w wielu kręgach uznawane są za prawdziwą królową śniadań. Poniżej przepis na złocistą owsiankę o pikantnym smaku kurkumy.

Foto: Shutterstock.com/Joanna Grabowska-Kowalska

Pożywny sposób na rozpoczęcie dnia

Płatki owsiane to doskonała alternatywa dla tradycyjnego śniadania, które zazwyczaj składa się z dużej porcji pieczywa i wielu składników. Można go przygotować tuż przed spożyciem, ugotować dzień wcześniej i podawać na ciepło lub na zimno. Płatki owsiane, które są głównym składnikiem dania, są bogate zarówno w błonnik rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny.

Uważany jest za składnik diety regulujący poziom cukru we krwi, poprawiający trawienie i pomagający w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Porcja płatków owsianych zjedzona jako pierwszy posiłek w ciągu dnia nie tylko syci na kilka godzin, ale także dodaje energii i obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Włączenie płatków owsianych do codziennego repertuaru śniadań chroni organizm przed chorobami układu krążenia.

Płatki owsiane z kurkumą – dobry wybór na śniadanie

Złota owsianka różni się nieco od klasycznej wersji podawanej na śniadanie, ale w smaku nie jest gorsza. Mówią, że diabeł tkwi w szczegółach – to stwierdzenie doskonale sprawdza się w przypadku złotych płatków owsianych. Kluczowym składnikiem dania jest kurkumaprzyprawa, która wspaniale rozgrzewa i korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu.

Kiedy mówimy o właściwościach kurkumy, nie możemy zapomnieć o jej działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i przeciwzapalnym. Na tym jednak nie kończą się zalety jednej z najpopularniejszych indyjskich przypraw. Liczne badania wykazały, że jego regularne dodawanie do żywności może zmniejszać ryzyko choroby Alzheimera.

Złota owsianka – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta czarnego lub kolorowego pieprzu
  • ¼ szklanki płatków owsianych
  • szklanka mleka lub wody
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:

  1. Do garnka dodaj łyżeczkę oleju kokosowegododać mleko, kurkumę, cynamon i pieprz.
  2. Podgrzej wszystkie składniki, aż mleko zacznie się gotować. Gdy to nastąpi możemy dodać płatki owsiane.
  3. Gotuj płatki owsiane przez około 10 minut. W tym czasie zauważysz, że zawartość garnka zgęstniała, a płatki zmiękły.
  4. Po tym czasie zdejmij płatki owsiane z ognia, odstaw do ostygnięcia i dopraw miodem oraz ulubionymi składnikami, np. masłem. orzechy lub owoce.

Smacznego!

Redakcja Pasja w Tobie.

Powiązane artykuły:

Jedna miska dziennie obniży Twój cholesterol. Jedz codziennie przed południem

Dodawaj do kefiru i pij codziennie rano. Waga zaczyna szybko spadać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *