Chleb jest integralną częścią wielu posiłków. Najczęściej jednak korzystamy z niego, gdy chcemy przygotować kanapki. A nic nie smakuje lepiej niż kanapki z ciepłego i chrupiącego pieczywa. Jeśli chcesz cieszyć się jego smakiem, skorzystaj z tego przepisu. To zawsze się sprawdza.
Chleb znajduje się niemal w każdym gospodarstwie domowym. Podajemy je na śniadanie, obiad oraz jako dodatek do zup i gulaszy. Zwykle kupujemy go w sklepie i niewiele osób decyduje się na przygotowanie go w domu. Jednak takie przygotowanie nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Aby chleb wyszedł wystarczająco smaczny, należy zwrócić uwagę na surowce i składniki. W sklepach można znaleźć pieczywo z dodatkiem ziół lub zbóż. Ten chleb ma też coś ekstra.
Chleb w garnku jest sprawnie upieczony i od razu czuć jego zapach. Do środka dodaje się smażoną cebulę, co nadaje mu więcej smaku. Jeśli jednak nie masz w domu garnka żeliwnego, nic straconego. Można go przygotować także w piekarniku.
Przepis na chleb cebulowy w garnku
Składniki
- 800 g mąki pszennej,
- 500 ml ciepłej wody,
- 2 cebule,
- 20 g świeżych drożdży,
- łyżeczka soli,
- olej.
Sposób przygotowania
- Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, gdy będzie gorący, dodaj cebulę i smaż, aż się zarumieni.
- Do większej miski przesiej mąkę. W osobnej misce rozkruszyć drożdże i wymieszać z 3 łyżkami ciepłej wody. Całość wlać do miski z mąką i delikatnie wymieszać.
- Do miski z mąką dodaj podsmażoną cebulę, dodaj sól i zalej resztą ciepłej wody. Zagniataj, aż ciasto się połączy i utworzy elastyczne ciasto.
- Przygotowane ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i nadać mu odpowiedni kształt. Następnie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny.
- W tym czasie wstawiamy garnek żeliwny do piekarnika nagrzanego do 200°C.
- Po tym czasie ciasto przełożyć na papier do pieczenia i ostrożnie odciąć nożem wierzch. Ciasto włożyć do gorącego garnka. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Piec pod przykryciem około 30-35 minut. Pod koniec pieczenia zdejmij pokrywkę, aby skórka nabrała złotego koloru.
Redakcja Pasja w Tobie.
Powiązane artykuły:
Mistrzowskie spaghetti z sycylijskim akcentem. Ten makaron smakuje lepiej niż włoskiej babci
Przeczytaj i przygotuj się, bo to danie, obok którego nie możesz przejść obojętnie. Najlepiej smakują z ziemniakami i sałatką z ogórków