Domowy chleb, idealny na śniadanie. Chrupiące na zewnątrz i niesamowicie miękkie w środku

Chleb jest integralną częścią wielu posiłków. Najczęściej jednak korzystamy z niego, gdy chcemy przygotować kanapki. A nic nie smakuje lepiej niż kanapki z ciepłego i chrupiącego pieczywa. Jeśli chcesz cieszyć się jego smakiem, skorzystaj z tego przepisu. To zawsze się sprawdza.

Foto: Shutterstock/pbd Studio

Chleb znajduje się niemal w każdym gospodarstwie domowym. Podajemy je na śniadanie, obiad oraz jako dodatek do zup i gulaszy. Zwykle kupujemy go w sklepie i niewiele osób decyduje się na przygotowanie go w domu. Jednak takie przygotowanie nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Aby chleb wyszedł wystarczająco smaczny, należy zwrócić uwagę na surowce i składniki. W sklepach można znaleźć pieczywo z dodatkiem ziół lub zbóż. Ten chleb ma też coś ekstra.

Chleb w garnku jest sprawnie upieczony i od razu czuć jego zapach. Do środka dodaje się smażoną cebulę, co nadaje mu więcej smaku. Jeśli jednak nie masz w domu garnka żeliwnego, nic straconego. Można go przygotować także w piekarniku.

Przepis na chleb cebulowy w garnku

Składniki

  • 800 g mąki pszennej,
  • 500 ml ciepłej wody,
  • 2 cebule,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • łyżeczka soli,
  • olej.

Sposób przygotowania

  1. Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, gdy będzie gorący, dodaj cebulę i smaż, aż się zarumieni.
  2. Do większej miski przesiej mąkę. W osobnej misce rozkruszyć drożdże i wymieszać z 3 łyżkami ciepłej wody. Całość wlać do miski z mąką i delikatnie wymieszać.
  3. Do miski z mąką dodaj podsmażoną cebulę, dodaj sól i zalej resztą ciepłej wody. Zagniataj, aż ciasto się połączy i utworzy elastyczne ciasto.
  4. Przygotowane ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i nadać mu odpowiedni kształt. Następnie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny.
  5. W tym czasie wstawiamy garnek żeliwny do piekarnika nagrzanego do 200°C.
  6. Po tym czasie ciasto przełożyć na papier do pieczenia i ostrożnie odciąć nożem wierzch. Ciasto włożyć do gorącego garnka. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Piec pod przykryciem około 30-35 minut. Pod koniec pieczenia zdejmij pokrywkę, aby skórka nabrała złotego koloru.

Redakcja Pasja w Tobie.

Powiązane artykuły:

Mistrzowskie spaghetti z sycylijskim akcentem. Ten makaron smakuje lepiej niż włoskiej babci

Przeczytaj i przygotuj się, bo to danie, obok którego nie możesz przejść obojętnie. Najlepiej smakują z ziemniakami i sałatką z ogórków

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *