Jakich błędów unikać przygotowując gnocchi? Idealny sekret, aby przygotować je w domu i tym samym zadziwić swoich gości.
Talerz parujących gnocchi i od razu świętowanie w atmosferze serdeczności i radości. Przepis jest stary i zgodny z tradycją są dwa główne składniki: mąka i gotowane ziemniaki. Choć prawdą jest, że każdy może stworzyć własne wariacje, na przykład z użyciem ricotty i szpinaku, podobne do toskańskiego „gnudi” czy słynnego emilijskiego „pisarei” czy klusek chlebowo-wodnych połączonych z fasolą: jak widać, dlatego region, do czego zmierzasz, ponowna wizyta, co znajdziesz. Jednak pomimo różnorodności, klasyka przekonuje wszystkich.
Jak pozostać obojętnym na atmosferę panującą w kuchni, pomiędzy upajającym zapachem gotowanych ziemniaków a rozwijającą się i wirującą w powietrzu chmurą mąki? Piękna, swojska bajka, a jednak nie zawsze idzie tak, jak chcesz. W tym przypadku Podczas przygotowywania gnocchi mogą pojawić się problemywynikający z wielu czynników. Jak mogę to naprawić w tym momencie? Prawdopodobnie trudne do odzyskania, ale Oto kilka wskazówek od prawdziwych szefów kuchni, dzięki którym unikniesz ponownego popełniania błędów.
Domowe gnocchi, uważaj na te błędy: jak ich uniknąć
Czasami bawimy się w kuchni, puszczając wodze fantazji lub niewolniczo szanując książkę kucharską. Spróbuj gnocchi domowej roboty to dobre wyzwanie, choć nieskomplikowane, szczególnie z punktu widzenia składników. Niemniej jednak osiągnięcie tak delikatnej równowagi między nimi jest bardzo trudne, nie mówiąc już o jakości surowca, bo od tego zależy powodzenie efektu końcowego. Mogą np. okazać się zbyt wodniste lub wręcz przeciwnie – szczególnie twarde.
Z drugiej strony, niezależnie od tego, czy gnocchi są robione z ziemniakami, czy w , piękno na poziomie smakowym pozostaje ich miękkością. Dlatego, oto błędy, których należy unikać na różnych etapach przepisustosując pewne środki ostrożności:
- Ciasto: jak już wspomniano, istotna jest proporcja ilości mąki do ziemniaków (odpowiednio 1/3 i 2/3) żeby nie było niezrównoważone. Kolejna kulinarna „zasada” dotyczy odstawić ciasto na co najmniej 1 godzinę przed rozwałkowaniem gnocchi. Na koniec poczekaj, pozostawiając je na powierzchni roboczej w odpowiednich odstępach i posypanych mąką, aby się nie sklejały.
- Składniki: nigdy nie gotuj ziemniaków bez skóry lub w dużych kawałkach. Zawsze w całości i ze skórką. Zwróć także uwagę na wybór rodzaju: nowe powodują, że gnocchi są bardziej rozwodnione niż stare. Dlatego wybierz tę drugą odmianę, ponieważ w ten sposób wchłoną mniej mąki.
- Przygotowanie: to naprawdę nie jest błąd, nawet jeśli lepiej byłoby unikać dodawania jajka, ponieważ za bardzo się wiąże (ale w tym przypadku zależy to od twoich upodobań). Zawsze gotuj je po kilka na raz i gdy tylko będą gotowe, zdejmij je z ognia łyżką cedzakowąnie odcedzać, gdyż są delikatne. Wreszcie właśnie z tego powodu nie smaży się ich nawet na patelni, ale przyprawia w misce lub bezpośrednio na talerzu.
Tylko stosując się do tych wskazówek, gnocchi będą doskonałe zarówno pod względem konsystencji, jak i smaku, zapewniając tym samym wspaniałe wrażenie na stole.