Dodaj trochę octu do mleka. Zanim się obejrzysz, efekt zachwyci wszystkich domowników

Coraz więcej osób próbuje przygotować wiele ulubionych produktów w domu. Dotyczy to nie tylko środków czyszczących, ale także wszelkiego rodzaju preparatów. Jednak nie wszyscy wiedzą, że mleko można wykorzystać także w sprytny sposób i zamienić je w świetny dodatek do śniadania czy lunchu.

Jak zrobić domowy twarożek z mleka
Foto: Shutterstock/Okssi

mleko to składnik znajdujący się niemal w każdym gospodarstwie domowym. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niej porannej kawy, inni dodają ją do gotowych dań. Nie wszyscy jednak wiedzą, że w kilka godzin z łatwością mogą zamienić swój ulubiony napój w doskonały, domowy twarożek. Dlatego zamiast kupować gotowy produkt w sklepie, sięgnij po dwa składniki i przygotuj go samodzielnie. Zachwyci Cię swoim smakiem.

Jak zrobić domowy twarożek z mleka? Przygotowanie jest łatwiejsze niż myślisz

Przygotowanie domowego twarogu jest naprawdę proste i wystarczą tylko trzy składniki. Mleko, którego używasz, powinno być niepasteryzowane i zawierać co najmniej 3% tłuszczu. Można do niego dodać sok z cytryny lub ocet, ale drugi składnik sprawdzi się nieco lepiej. Z jego pomocą stworzysz twarożek, który będzie miał zwartą konsystencję. Sól jest również przydatna do przyprawiania.

Podgrzej litr mleka do 92 stopni Celsjusza, dodaj pół łyżeczki soli, następnie zdejmij z ognia i dodaj dwie łyżki octu. Składniki wymieszać i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie odcedzamy twaróg od serwatki, którą również należy zachować i wkładamy do zestawu do twarogu. Jeżeli takowej nie posiadasz, wystarczy szczelnie przełożyć masę na sitko z małymi otworami i odważyć ją np. słoiczkiem po dżemie wypełnionym wodą. Po około 2 godzinach twaróg będzie gotowy do spożycia. Podawać samo lub posypać ulubionymi przyprawami. Świetnie będzie smakować z ziołami, suszonymi pomidorami czy płatkami chilli.

Co można zrobić z serwatką po zrobieniu twarogu? Zamiast wyrzucać, zrób z niego dobry użytek

Podczas produkcji domowego twarogu oddziela się także serwatkę, której lepiej nie wylewać do zlewu. To także niezwykle cenny składnik, który można wykorzystać w naprawdę fantastyczny sposób. Do czego to jest dobre? Można go wykorzystać do przygotowania domowego sera ricotta lub feta. Jeśli jednak nie chcesz ich robić, do pieczenia ciast możesz zamiast wody użyć serwatki.

Redakcja Pasja w Tobie.

Powiązane artykuły:

Dla serca, jelit i wątroby. Niezbędne w kuchni

„Usuń” złogi z jelit. Przez cały dzień pić na zmianę z wodą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *