Do czego można wykorzystać pyłek pszczeli? Ma wiele korzyści zdrowotnych

Pyłek pszczeli można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością. Jest to substancja, która ma niemal uniwersalne zastosowanie. Można go używać w produktach kosmetycznych, ale także do spożycia. Zaletą pyłku pszczelego jest to, że zawiera większość potrzebnych nam składników odżywczych. na przykład reprezentowane są witamina C i B1, B6 i biotyna.

Co to jest pyłek pszczeli?

Pyłek pszczeli to sproszkowana substancja zbierana przez pszczoły z roślin kwitnących. Niesie go na nogach i ciele do ula, gdzie służy jako źródło pożywienia. Żywią się nim młode pszczoły i trutnie. Pyłek pszczeli zawiera około 35% czystego białka, a także węglowodany, lipidy, kwasy tłuszczowe, witaminy, minerały, enzymy i przeciwutleniacze. Ponieważ pszczoły mogą zbierać pyłek z różnych rodzajów roślin, pyłek pszczeli może różnić się kształtem, kolorem i profilem odżywczym.

Pszczoła

Zdjęcie: Pixabay

Co zawiera pyłek pszczeli?

Pyłek pszczeli zawiera wiele substancji aktywnych. Przede wszystkim jest źródłem makroskładników (tłuszczów, białek, węglowodanów). Zawiera także pierwiastki śladowe, witaminy, enzymy i aminokwasy. Ponadto można tu znaleźć również przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki w organizmie. Mogą one być szkodliwe i powodować wiele chorób przewlekłych w organizmie. Przeciwutleniacze neutralizują rodniki i usuwają je z organizmu.

Jakie są zalety pyłku pszczelego?

Oprócz powyższego można dodać, że pyłek pszczeli ma również właściwości przeciwzapalne. Może pomóc w różnych stanach zapalnych w organizmie, a także może pomóc złagodzić skutki sezonowych alergii. Ponadto maść z pyłku pszczelego stosowana jest na oparzenia i przyspiesza gojenie się ran. Ale uważaj! Pyłu pszczelego nie powinny spożywać osoby uczulone na pyłki. Jeśli nie jesteś pewien, skonsultuj się z lekarzem.

Jak jeść pyłek pszczeli?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z pyłkiem pszczelim, warto zastosować niewielką ilość i stopniowo ją zwiększać. Dzięki temu masz większą pewność, że w porę wykryjesz ewentualną reakcję alergiczną i że Twój organizm ją toleruje. Weź jedną granulkę pyłku pszczelego i pozwól mu rozpuścić się pod językiem. Jeśli w ciągu kilku minut nie zauważysz żadnej reakcji, możesz zwiększyć dzienną dawkę do kilku granulek dziennie przez około miesiąc. Po miesiącu można już pewniej zwiększać ilość pyłku.

Do jakich pokarmów nadaje się pyłek pszczeli?

Pyłek pszczeli ma neutralny (raczej słodki i kwiatowy) smak, dlatego można go dodawać zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich. Najczęściej dodaje się go do porannych dań, takich jak owsianki, koktajle, jogurty itp. Ale można go też jeść samodzielnie, bez niczego. Konsystencja pyłku pszczelego jest chrupiąca i pudrowa. Można go dodać do kawy zamiast słodzika lub posypać chlebem i masłem. Nadaje się do sałatek i sosów sałatkowych.

Źródła informacji:

https://www.planetorganic.com/blogs/how-to-guide/10-tips-on-how-to-use-bee-pollen

https://eliashoney.ca/blogs/news/benefits-of-bee-pollen-and-how-to-use-it

Zdjęcie: Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *