Niewiele dań może konkurować z prostotą i smakiem pieczonych ziemniaków. Kochają je ludzie na całym świecie za bogaty smak i chrupiącą, puszystą konsystencję. Mogą stanowić szybką przekąskę lub wyszukany dodatek do dań głównych. Dowiedz się, dlaczego ziemniaki wolnowarowe są najbardziej puszyste. Oto kilka przydatnych wskazówek w kuchni.
Ziemniaki gotują się w powolnej kuchence w ciągu 4–8 godzin / Shutterstock
Nadziewane serem, sałatką z tuńczyka z majonezem, pikantnym chili con carne czy nawet łyżką masła, pieczone ziemniaki to danie, które zapewnia wygodę i smak. Aby cieszyć się ich smakiem, należy je odpowiednio ugotować, bo inaczej można się bardzo rozczarować.
Finalnie musi mieć miękką i kremową konsystencję, a to nie jest łatwe do osiągnięcia. To wymaga cierpliwości. Każdy, kto mówi Ci, że zrobił pieczone ziemniaki w kuchence mikrofalowej, prawdopodobnie przesadza.
Dlaczego ziemniaki wolnowarowe są najbardziej puszyste
Możesz upiec pieczone ziemniaki w piekarniku, ale gdy spróbujesz w powolnej kuchence, zobaczysz, że różnica w konsystencji jest tak duża, że będziesz chciał je tylko gotować w ten sposób.
Trwa od 4 do 8 godzin w zależności od zastosowanej temperatury, ale warto poczekać. Ziemniak stanie się puszysty jak chmurka.
Ziemniaki wolnowarowe mogą zająć więcej czasu, ale ich przygotowanie nie wymaga dużego wysiłku. Zacznij od wyszorowania ziemniaków sztywną szczotką.
Pamiętaj, aby wysuszyć je po umyciu, ponieważ nie chcesz, aby nadmiar wilgoci spowodował, że skórka stanie się chrupiąca. Końcówką obieraczki do ziemniaków lub nożem usuń wszelkie kiełki lub zielone obszary. Następnie nakłuj ziemniaki widelcem.
Nacieramy je odrobiną oliwy z oliwek, tak aby pokryły całą powierzchnię. Wystarczy posypać szczyptą soli i gotowe.
Dowiedz się, który to jest. Na koniec otrzymasz wyrafinowane danie.
Ziemniaki można włożyć do wolnowaru i pozostawić na wolnym ogniu przez osiem godzin. Jeśli zaprogramujesz urządzenie na maksymalną temperaturę, cztery godziny. Ziemniaki układamy w jednej warstwie, bo dzięki temu będą równomiernie się gotować, będą miały chrupiącą skórkę i bardzo puszysty spód.
Po upływie czasu możesz sprawdzić, czy są gotowe, wbijając nóż w środek. Jeśli wchodzą łatwo, ziemniaki są wystarczająco ugotowane. Teraz możesz je wyjąć i zjeść w czystej postaci lub z boczkiem, serami, masłem i warzywami.
Wskazówki dotyczące najlepszych ziemniaków wolnowarowych
Zawijanie pieczonych ziemniaków w folię przed pieczeniem budzi pewne kontrowersje. Niektórzy szefowie kuchni twierdzą, że to najlepszy sposób na uzyskanie puszystej konsystencji w krótszym czasie.
Inni twierdzą, że folia zatrzymuje wilgoć, w wyniku czego ziemniak jest gotowany na parze, a nie pieczony, a skórka jest raczej rozmoczona niż chrupiąca.
Gotując ziemniaki w powolnej kuchence, można owinąć każdy ziemniak folią aluminiową, zalać olejem i . Weź jednak pod uwagę wpływ folii aluminiowej na środowisko.
Zanim zdecydujesz, czy położyć folię aluminiową, musisz wybrać ziemniaki, które muszą być najlepsze.
Najlepsze są odmiany Russet, ponieważ mają wysoką zawartość skrobi i małą wilgotność. Dzięki temu uzyskasz chrupiącą skórkę i miękki, puszysty rdzeń. Ziemniaki mają również łagodniejszy smak, co oznacza, że można je łączyć z niemal wszystkim, nie przytłaczając smaku.