Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego ryż sprzedawany jest w opakowaniach próżniowych? Istnieje bardzo konkretny powód, dla którego firmy korzystają z tego typu opakowań.
Na poziomie światowym ryż jest najczęściej spożywanym zbożem, występuje w bardzo różnych odmianach i jest podstawowym składnikiem całej serii tradycyjnych dań, które stanowią podstawę lokalnej gastronomii we Włoszech.
Tak naprawdę, być może w ogóle o tym nie wiesz nasz kraj jest największym europejskim producentem ryżu, jest nawet eksportowany do Chin! Największe skupisko rolników zajmujących się plantacjami ryżu, a co za tym idzie producentów ryżu, występuje w Piemoncie i Lombardii (51% i 43%), ale ryż w znacznych ilościach uprawia się także w Emilii-Romanii, Veneto i Sardynii.
To, co z pewnością zauważysz, kupując ryż w supermarkecie, to właśnie to opakowania są pakowane próżniowo. Czy kiedykolwiek zastanawialiście się dlaczego producenci wprowadzają na rynek to zboże w ten sposób?
Dlaczego opakowania ryżu są zamykane próżniowo?
Wybierasz na półkę, wkładasz do koszyka, płacisz razem z resztą zakupów, wychodzisz z supermarketu, wracasz do domu i odkładasz z powrotem do spiżarni. Następnie otwierasz opakowanie, aby ugotować ryż i zdajesz sobie sprawę, że jest pakowany próżniowo. Tak, zgadza się, pakowanie ryżu ma miejsce zazwyczaj w atmosferze ochronnej, techniką próżniową.
Nie każdy ryż jest pakowany próżniowo, ale z pewnością jest to bardzo rozpowszechniony i najczęściej stosowany proces sprzedaży tego produktu. Ale dlaczego stosuje się tę technikę? Powód jest bardzo prosty, próżnia gwarantuje lepszą ochronę przed możliwymi patogenami, takimi jak mikroorganizmy, bakterie i grzyby czy pleśń itp. I to także jeden barierę przed utlenianiem i rozkładem wczesny ryż.
Jeśli się nad tym zastanowić, ryż jest rośliną uprawną, która żyje w wodzie, oczywiście całkowicie wysuszone do perfekcji przed wprowadzeniem na rynek, ale zastosowanie pewnego rodzaju opakowania próżniowego może tylko zwiększyć gwarancję, że na Twoim stole pojawi się produkt wysokiej jakości.
Podsumowując, nie wydaje się wcale absurdem, że ryż jest sprzedawany w opakowaniach próżniowych, to po prostu… idealna metoda zachowania cech organoleptycznych produktu. Aby ryż dotarł w nienaruszonym stanie do Twojej spiżarni, a co za tym idzie, na talerz.
A skoro już o potrawach mowa, teraz wystarczy, że ugotujesz i skosztujesz naszych najsmaczniejszych, które będziesz mógł podać na stół na specjalne okazje!