Sarmalele to jedno z najbardziej lubianych i cenionych dań kuchni międzynarodowej. Są synonimem tradycyjnego smaku i świątecznych chwil. Ta kulinarna specjalność, starannie zawinięta w liście kapusty lub winorośli, to pikantna mieszanka smaków i tekstur, która przekraczała pokolenia i granice. Dowiedz się, dlaczego sznurki się rozwiązują. Odkryj kilka sztuczek związanych ze składaniem opracowanych przez ekspertów.
Liście kapusty muszą być bardzo dobrze dobrane, aby sarmale się nie rozpadły / Shutterstock
Sarmale często podawane są jako danie główne z dodatkiem śmietany, jogurtu lub sosu pomidorowego. Mogą być częścią uroczystego posiłku lub spożywać je w gronie rodziny, będąc uniwersalnym daniem, łączącym tradycyjny smak z wyrafinowaniem.
Są równie smaczne, co pracochłonne. Obejmują wiele etapów przygotowania, wiele składników i umiejętności montażu. Jednak dzięki cierpliwości i praktyce uzyskasz najlepsze loki.
Dlaczego przewody się rozplatają?
Być może ładnie ułożyłeś sarmales w garnku i odkryłeś, że niektóre z nich się rozpadły, a ostatecznie ich wygląd nie był taki, jakiego oczekiwałeś. Nie jesteś jedyną osobą, której się to przydarzyło i istnieje wiele przyczyn, które prowadzą do otwierania się liści kapusty sarmali.
Jednym z najczęstszych powodów rozpadu sarmale jest to, że albo użyłeś zbyt cienkich lub suchych liści kapusty, albo były one zbyt duże i trudne do zwinięcia. Nawet jeśli wybrałeś idealne arkusze, musisz je odpowiednio ciasno zapakować, istnieje ryzyko, że nadzienie rozpadnie się podczas gotowania.
Kolejnym błędem, jaki możesz popełnić, jest zbyt soczyste nadzienie, co może spowodować rozpad sarmales podczas gotowania. Idealnie byłoby, gdyby był wystarczająco zawiązany i wyważony, aby sarmale pozostały w całości.
Czasami gotowanie zbyt szybkie lub w zbyt wysokiej temperaturze może spowodować rozpadanie się liści i rozpad nadzienia. Nie należy także mieszać sarmales w naczyniu ani wykonywać innych manewrów podczas gotowania.
Jak prawidłowo złożyć sarmales, żeby się nie rozplątały
Jeśli ich wykonanie jest stosunkowo łatwym zadaniem, ponieważ trzeba postępować zgodnie z przepisem, w przypadku ich składania sprawa staje się nieco bardziej skomplikowana. Zapobieganie rozpadaniu się podczas gotowania wymaga praktyki i umiejętności.
Nie jest to bardzo skomplikowane, jeśli będziesz pamiętać o kilku zasadach. Wybierz mocniejsze i bardziej elastyczne liście kapusty. Muszą być na tyle duże, aby zmieścić nadzienie i być możliwie równe.
Po wycięciu grzbietów arkuszy i przygotowaniu wszystkiego rozłóż nadzienie równą, ale niezbyt grubą warstwą. Zostaw niewielką przestrzeń na krawędziach, aby zwinąć bułki.
Zwiń liść kapusty zaczynając od dołu. Następnie delikatnie naciągnij i usuń przestrzeń pomiędzy nadzieniem a liściem. Złóż boczne krawędzie do wewnątrz podczas zwijania sarmales, aby zachować ich kształt i zapobiec wyciekaniu podczas gotowania.
Wciśnij końce i gotowe.
Do naczynia, w którym będziesz je gotować, ułóż warstwę posiekanej kapusty, kilka kawałków wędzonego mięsa i 2-3 gałązki tymianku. Następnie ułóż zwinięte sarmalale ciasno, zwiniętą stroną do dołu, aby zapobiec ich rozplątaniu podczas smażenia.
Inne przydatne triki dla wireframe’ów
Przygotowanie sarmali może być sztuką, a niektóre triki mogą ułatwić ten proces, a wynik będzie smaczniejszy. Kapusta powinna być odpowiednio zamarynowana i niezbyt słona. W razie potrzeby pozostawić na noc w zimnej wodzie.
Bardzo ważne jest również wypełnienie. Idealnie jest wymieszać tłuste i chude mięso, aby sarmale były soczyste. Dla smaku dodać do sarmales i wędzonych. Niezależnie od tego, czy dodasz kawałki kolendry, kajzera czy boczku, wyjdą pyszne. Jeśli chcesz, możesz umieścić wszystkiego po trochu.
Należy również wziąć pod uwagę proporcje ryżu i mięsa w nadzieniu sarmal. Tradycyjnie używa się zrównoważonej ilości ryżu i mięsa. Typowym stosunkiem jest około jedna część ryżu na 2 części mięsa. Przykładowo na każde 200 g ryżu zużywa się około 400 g mięsa mielonego.
Proporcję tę można dostosować w zależności od preferencji lub pożądanego smaku. Jeśli chcesz gęstsze lub bardziej mięsiste nadzienie, możesz zmniejszyć ilość ryżu lub zwiększyć ilość mięsa i odwrotnie.
Ważne jest również, aby wziąć pod uwagę rodzaj użytego ryżu. Niektóre rodzaje ryżu wchłaniają więcej płynu i bardziej pęcznieją podczas gotowania. Na tej podstawie może być konieczne dostosowanie kwoty.
Po zwinięciu, zgodnie z powyższymi wskazówkami, należy je gotować na małym ogniu przez około godzinę na kuchence, po czym wstawić naczynie do piekarnika. Od czasu do czasu wyciągnij go i energicznie zakręć, aby sarmales nie przykleiły się do dna lub boków garnka.