Przeciwutleniacze to substancje chemiczne, które pomagają chronić komórki przed stresem oksydacyjnym. Stres oksydacyjny to brak równowagi pomiędzy produkcją wolnych rodników a zdolnością organizmu do radzenia sobie z nimi. Wolne rodniki to cząsteczki o niezrównoważonej liczbie elektronów, które mogą uszkadzać komórki, białka i DNA. Jeśli gromadzą się wolne rodniki, mogą przyczyniać się do różnych chorób, takich jak choroby układu krążenia, nowotwory i choroby neurodegeneracyjne.
Neutralizacja szkodliwych wolnych rodników
Przeciwutleniacze działają poprzez neutralizację wolnych rodników. Substancje te wiążą się z wolnymi rodnikami i dzięki temu pozwalają na ich bezpieczną eliminację z organizmu. Przeciwutleniacze mogą być wytwarzane przez organizm samodzielnie lub można je znaleźć w żywności i suplementach diety.
Jakie są znane rodzaje przeciwutleniaczy
Do najbardziej znanych przeciwutleniaczy należą witaminy C i E, beta-karoten i selen. Te przeciwutleniacze często dodaje się do żywności, takiej jak płatki zbożowe, soki i margaryny, aby zwiększyć ich wartość odżywczą. Ponadto istnieją inne przeciwutleniacze, takie jak astaksantyna i resweratrol.
Zapobieganie całemu spektrum chorób
Przeciwutleniacze mają wiele korzyści zdrowotnych. Pierwsza z nich dotyczy profilaktyki chorób. Badania wykazały, że przeciwutleniacze może pomóc zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób układu krążenianowotwory i choroby neurodegeneracyjne, takie jak choroba Alzheimera. Przeciwutleniacze pomagają również poprawić układ odpornościowy, co może prowadzić do ogólnej poprawy stanu zdrowia.
Zdrowa i naturalnie piękna skóra
Kolejną zaletą przeciwutleniaczy jest poprawa zdrowia skóry. Wolne rodniki mogą uszkadzać komórki skóry i przyczyniać się do zmarszczek, plam starczych i innych problemów skórnych. Przeciwutleniacze pomagają chronić komórki, a tym samym zdrowie skóry.
Zdjęcie: Unsplash
Lepsza regeneracja mięśni
Przeciwutleniacze mogą również pomóc w regeneracji mięśni po ćwiczeniach i poprawić wyniki podczas zajęć sportowych. Ćwiczenia zwiększają produkcję wolnych rodników, dlatego przyjmowanie przeciwutleniaczy może pomóc zminimalizować ich negatywny wpływ na organizm.
A jakie pokarmy są bogate w przeciwutleniacze?
Na przykład jagody, żurawiny, maliny, truskawki, wiśnie, granaty, winogronajabłka, melony, pomarańcze, grejpfruty, kiwi, morele, brzoskwinie i mango. Do królestwa warzyw zalicza się także np. szpinak, jarmuż, sałatę rzymską, rzodkiewki, cebulę, paprykę, cukinię, marchew, buraki, czosnek, kapustę, kalafior, brokuły, fasolę i groszek. Jednocześnie nasiona i orzechy, czy różnego rodzaju przyprawy są bogate w przeciwutleniacze.
Źródło:
Zdjęcie poglądowe: Unsplash