Dlaczego po podgrzaniu mleka na powierzchni pojawia się film?

Ile razy zrozumiałeś i złościłeś się, ponieważ rozproszyłeś się podczas podgrzewania mleka? Ale czy wiesz, jak to przychodzi? Dowiedzmy się teraz!

Szczególnie rano, szczególnie teraz, gdy zaczyna się robić zimno, gdy jest wcześnie lub pada deszcz, wszyscy podgrzewamy mleko na śniadanie. Jeśli trochę odwrócimy naszą uwagę, jest to możliwe zaczyna się zbytnio nagrzewać i tworzy lekko irytującą skórę. Niektórzy lubią mówić prawdę. My w Buttalapasta, ale dzisiaj Chcemy ujawnić, dlaczego tak się dzieje.

Jesteśmy absolutnie pewni, że chcesz się tego dowiedzieć, ponieważ w rzeczywistości zawsze się nad tym zastanawiałeś. Przyjrzyjmy się więc szczegółom i zobaczmy naukowy powód, dla którego tak się dzieje.

Mleko i patyna, dlatego tak się dzieje

Gorące mleko z rana lub jako przekąska to coś, co przywołuje wiele wspomnień z czasów, gdy byliśmy dziećmi. U moich babć był to częsty wybór na przekąskę, razem z kawałkami domowego ciasta. Lub z kromką chleba i czekoladą! Babcie rzadko się myliły, ale od czasu do czasu zdarzało się, że mleko tworzyło na powierzchni delikatny film.

Mleko, dlaczego w niektórych przypadkach powstaje patyna – Buttalapasta.it

Niektórzy to uwielbiają, ale naprawdę lubią czy to kiedykolwiek powstaje? Załóżmy, że jest to zasadniczo proces chemiczny, w którym biorą udział cząsteczki kazeiny podgrzane do wysokich temperatur.

Powiedzmy, że pomiędzy 65°C a 80°C cząsteczki te zmieniają trójwymiarowy kształt i agregują, tworząc trójwymiarową sieć, która zatrzymuje również powietrze i minerały, czyli naszą skórę. Jest to zatem wynik złożonej reakcji, która zachodzi, jeśli za bardzo podgrzejemy nasze drogie mleko. Ale jeśli przekroczymy 90°C, rozpadnie się, bo zacznie wrzeć, powodując pęknięcie tego, co właśnie opisano.

Ale czy ta skórka jest tworzona ze wszystkimi rodzajami mleka, czy nie? Powiedzmy, że zazwyczaj pochodzi z mleka pochodzenia zwierzęcego. Chociaż grubość i wielkość zawsze różnią się w zależności od mleka, ponieważ każdy rodzaj ma inny skład niż drugi, a co za tym idzie, inną ilość białek mleka. Teraz, gdy znasz już wszystkie te sekrety, nie będziesz mieć więcej problemów, jeśli nie chcesz, żeby tak się stało.

Zawsze przypominamy, że dobrze jest podgrzać mleko w małym pojemniku, a nie na zbyt dużym ogniu, w przeciwnym razie przypominamy, aby doprowadzić je do wrzenia i wypuścić je również z naszego pojemnika. Stwarza to dwa problemy. Pierwszy polega na tym, że brudzimy całą kuchnię, a potem musimy sprzątać. Po drugie, mleko jest gorące i nie możemy go pić! Wiedząc, że rano zawsze się spieszymy, zajmijmy się sprawami na spokojnie i cieszmy się śniadaniem!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *