Dlaczego oleje tłoczone na zimno są lepsze? Powodów jest więcej

Tłuszcze i oleje są częścią zdrowej diety, zdecydowanie nie powinniśmy ich unikać. Dzieje się tak dlatego, że istnieją witaminy (A, D, E i K), które rozpuszczają się tylko w tłuszczach. Jeśli ograniczymy spożycie tłuszczów, w naszym organizmie może wystąpić niedobór tych witamin. Ale tłuszcze powinny być najwyższej jakości. Jednym z aspektów jakościowych olejów jest to, że są one tłoczone na zimno. Jakie korzyści to przynosi?

Oleje zachowują więcej składników odżywczych

To podobnie jak z warzywami – jeśli zjesz je na świeżo, maksymalnie wykorzystasz ich dobroczynną zawartość. Podczas gotowania coraz więcej dobroczynnych substancji „opuszcza” warzywa – im dłużej gotujemy, tym mniej witamin i składników odżywczych mają warzywa. Wysoka temperatura jest również wykorzystywana przy produkcji olejów rafinowanych. Może jednak zniszczyć niektóre składniki odżywcze, takie jak witamina E i beta-karoten. Kupując zatem oleje tłoczone na zimno, możesz mieć pewność, że zawierają one więcej tych składników odżywczych niż oleje konwencjonalne.

Oliwa z oliwek

Zdjęcie: Pixabay

Aby wzmocnić układ odpornościowy

Oleje tłoczone na zimno zawierają kwasy oleinowe, które są ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ponadto zawierają znacznie więcej przeciwutleniaczy, które jak wiadomo służą profilaktyce różnych chorób, w tym tych najpoważniejszych (rak). Konserwowane są także fenole, które wraz z witaminą E obniżają poziom cholesterolu we krwi, chronią wątrobę przed uszkodzeniami oksydacyjnymi i tym samym przyczyniają się do jej zdrowia.

Źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych

Zdrowe tłuszcze w rozsądnych ilościach mogą również przyczynić się do zdrowia serca, na przykład poprzez obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Wiele osób pozytywnie ocenia także smak tych olejkówktóry (w zależności od gatunku) jest orzechowy i może być stosowany zwłaszcza w kuchni zimnej.

Świetny smak olejków

Oleje tłoczone na zimno uzyskuje się poprzez wsypanie orzechów lub nasion do cylindra, gdzie są one miażdżone i wyciskane aż do wydobycia całego oleju. Zwykle stosuje się tylko bardzo niskie ciepło. Dzięki temu w nasionach zachowane są nie tylko wartości odżywcze, ale także ich smak. Podczas produkcji nie stosuje się rozpuszczalników chemicznych, co może mieć wpływ na powstały smak oliwy.

Łyżka oleju

Zdjęcie: Pixabay

Znakomity w pielęgnacji skóry

Oleje tłoczone na zimno wykorzystuje się nie tylko w kuchni. Wykorzystuje się je także w kosmetyce, gdzie wykorzystuje się je głównie jako toniki i środki nawilżające. Można je stosować na suche włosy i suchą skórę, nadają się również jako baza pod makijaż.

Źródła informacji:

https://pristineorganics.com/benefits-of-cold-pressed-oils/

https://indianexpress.com/article/lifestyle/health/cold-pressed-and-regular-oils-know-the-differences-7315131/

Zdjęcie: Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *