Dla wielu amerykańskie pączki są lepsze niż tradycyjne pączki. Wypróbuj ten przepis i daj nam znać, co myślisz

Amerykańskie pączki są również znane jako pączki. Charakterystyczne pączki z dziurką, kolorową polewą i posypką nie tylko rewelacyjnie smakują, ale także świetnie wyglądają. Po prostu kuszą nas, abyśmy ich skosztowali.

Przepis na pączki amerykańskie – nie kupuj ich, zrób je w domu

Przepis na amerykańskie pączki nie jest trudny. Jest to łatwe nawet dla początkujących. Domowymi pączkami zaskoczysz całą rodzinę wyjątkową słodką przekąską. Gotowi na mega amerykańskie pączki? Więc chodźmy!

Pączki amerykańskie – przepis krok po kroku

Składniki:

  • około 5-6 szklanek mąki pszennej
  • ok. 40 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 500 ml ciepłego mleka
  • około 1/4 szklanki przegotowanej wody
  • około 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 1-2 łyżki rumu
  • szczypta soli
  • mielona skórka z cytryny

Składniki na glazurę:

  • 2 białka jaj
  • 2 szklanki cukru pudru
  • kolorowa posypka na torcie

Inne składniki:

  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Zrób rozrusznik. Rozkruszyć drożdże. Dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki.
  2. Zalać połową ciepłego mleka.
  3. Zostaw do wyrośnięcia.
  4. Przesiej mąkę. Wlać do miski.
  5. Dodać sól, cukier, jajka i resztę mleka oraz ciepłą wodę. Dodać drożdże i startą skórkę.
  6. Na ostatnim etapie dodaj masło i rum.
  7. Dokładnie wymieszaj ciasto.
  8. Dokładnie zagnieć i odstaw do wyrośnięcia na 60 minut.
  9. Następnie posyp deskę mąką.
  10. Ciasto rozwałkowujemy i szklanką wycinamy kółka.
  11. Na środku każdego z nich wytnij kolejne koło ze szklanką.
  12. Niech rośnie przez pół godziny.
  13. Teraz zacznij smażyć.
  14. Zrób to we frytkownicy. Ważne jest, aby go odpowiednio podgrzać.
  15. Na koniec zrób glazurę. Białka ubić na sztywną pianę. Dodaj pozostałe składniki. Rożki maczamy w polewie z posypką.

Pączki amerykańskie – przepis bez drożdży

Amerykańskie pączki bez drożdży przygotowuje się znacznie szybciej, bo nie trzeba pozwalać ciastu wyrosnąć. Upieczesz je w zaledwie 25 minut. Przejdźmy do tego, jak je przygotować. Poniżej znajduje się bardzo prosty przepis na szybkie amerykańskie pączki, które każdy może zrobić.

Składniki:

  • 220 g mąki
  • ok. 250 g twarogu
  • 1 jajko
  • trochę mielonej wanilii
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka śmietanki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier puder – do posypania

Przygotowanie:

  1. Jajko wymieszaj z wanilią, cukrem i solą.
  2. Następnie dodać śmietanę i serek wiejski.
  3. Wszystko dobrze wymieszaj.
  4. Następnie dodać proszek do pieczenia i dwie łyżki mąki. Wszystko ponownie wymieszaj.
  5. Przygotowaną mieszankę wyłożyć na talerz.
  6. Zagnieść ciasto.
  7. Uformuj wałek i podziel ciasto na 10 do 12 części.
  8. Rozwałkuj, za pomocą kubka wytnij większe koła i środek za pomocą kubka.
  9. Przygotuj formę. Wyłóż go papierem do pieczenia.
  10. Połóż pączki na blasze.
  11. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  12. Piec 25 minut.
  13. Pozostaw pączki do ostygnięcia i posyp je obficie cukrem pudrem.

Rożki możesz ozdobić w dowolny sposób. Polewy czekoladowe lub polewy i kolorowe posypki są idealne. Miłośnicy orientalnych smaków mogą dodać cynamon lub kardamon. Pączki należy przygotować dzień wcześniej.

Redakcja Pasja w Tobie.

Powiązane artykuły:

Miękki chleb jak prosto z piekarni na 2 tygodnie? Włóż 2 kostki do chlebaka! Chleb nie pleśnieje

Przeczytaj i przygotuj się, bo to danie, obok którego nie możesz przejść obojętnie. Najlepiej smakują z ziemniakami i sałatką z ogórków

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *