Czy zastanawialiście się kiedyś, który region Włoch ma najlepsze jedzenie? W końcu mamy odpowiedź.
Włochy to kraj, który swoją kulturę opiera na jedzeniu: to tradycja, folklor, historia, a także specyficzne cechy regionalne, które zawsze były przekazywane z dziadków na wnuki, z pokolenia na pokolenie. Od północy do południa każdy region ma nie tylko swój własny krajobraz, cechy językowe, historyczne i klimatyczne, ale w konsekwencji także żywność.
Trudno znaleźć kraj, który miałby takie bogactwo kulinarne, z którego moglibyśmy być bardzo dumni. A to także zachęca do zdrowego odżywiania rywalizacja regionalnych przysmaków!
Co jest lepsze: arancino czy supplì? Sycylijskie cannoli czy nugat? Zupa pomidorowa czy polenta taragna? Każdy słusznie broni potraw swojego regionu, które być może towarzyszyły mu przez całe dzieciństwo i które na zawsze pamiętają w aromatach kuchni swoich mam i babć. Ale czy zastanawiałeś się kiedyś, czy Twój region rzeczywiście jest najlepszy? Ten, w którym naprawdę jesz lepiej? Wreszcie mamy jasną odpowiedź: TasteAtlas zdecydował który jest najlepszym włoskim regionem co do jedzenia.
W którym regionie Włoch najlepiej zjeść? Dość kłótni, mamy ostateczną odpowiedź: TasteAtlas tak twierdzi
TasteAtlas to znany i rozpoznawalny na całym świecie portal internetowy z przewodnikami kulinarnymi. Zawsze poszukując doskonałości kulinarnej na całym świecie, w końcu sporządził ważną listę. Z tej listy udało nam się zrozumieć, który to jest włoski region, w którym zjesz najlepiej na świecie. Jeśli nie jest Twój, nie martw się: będzie to okazja, aby odwiedzić inne miejsce i skosztować typowej lokalnej kuchni. Czy zrozumiałeś, o jakim regionie mówimy?
To Kampania! Ale jeszcze bardziej zaskakujące jest to, że jest to nie tylko najlepszy region Włoch do jedzenia, ale także na całym świecie! Na liście TasteAtlas znalazły się tak naprawdę wszystkie miasta i regiony świata, które zasługiwały na to, aby znaleźć się na liście, a na szczycie znalazła się nasza Kampania słońca, cytryn, makaronów i ziemniaków, ciasta francuskiego i limoncello. Zaraz po niej, na drugim miejscu, znalazła się Emilia Romagna.
Jak można się było spodziewać, nasz kraj wielokrotnie pojawiał się w tym rankingu, a Lacjum, Toskania i Lombardia zajmowały w tym tygodniu ósme i dziewiąte miejsce. Znowu z Veneto i wreszcie z Sycylią.