Dla Štěpána tylko pieczeń Štěpána: aby była idealna, musisz wybrać dokładnie taki rodzaj mięsa

Hodokvas Saturna i Štěpána

Mówi się, że święto św. Szczepana jest jeszcze starsze niż samo Boże Narodzenie. Odpowiednio w tej części roku, czyli w okolicach przesilenia, obchodzono także kiedyś święta poświęcone Saturnowi. Saturnalia były ważnym świętem w starożytnym Rzymie i dopiero wraz z nadejściem chrześcijaństwa zmieniono jego nazwę, zachowując podobne zwyczaje. Podczas obchodów Saturna odbywało się picie, biesiadowanie, niewolnicy byli uwalniani na tydzień, a ich panowie nawet im czasami służyli.

Chociaż chrześcijaństwo później przypisało to święto Szczepanowi, tradycja pełnych stołów i obżarstwa została zachowana. Uroczystości nie mogło obyć się bez tańców, kolęd i pysznej pieczeni! Jednak w wielu domach na świątecznym stole św. Szczepana gościł drób, a w niektórych rodzinach nadal można skosztować gęsi św. Szczepana.

Pieczeń wołowa przygotowywana jest także na dzień św. Szczepana na ziemiach czeskich. Plasterki kolczastej wołowiny podaje się z jajkiem, ktoś wkłada jajko bezpośrednio do kieszeni mięsnej, która następnie jest pieczona. Wśród dodatków najczęstsze są kluski chlebowe, ale także kluski ziemniaczane, a inne lubią puree ziemniaczane lub ryż.

Źródło: YouTube

Jakie pieczone mięso?

Do przygotowania rostbefu Štěpán potrzebny jest dobry kawałek mięsa, który należy pozostawić do wyciągnięcia, aby mięso zachowało sok i nie wyschło. Najlepszym kawałkiem, z którego przygotujesz fantastyczną pieczeń, jest udziec wołowy. Jest to najcenniejszy kawałek i najbardziej mięsista część całej krowy lub byka. Zad wołowy nadal dzieli się na określone części, ale wszystkie nadają się do pieczenia.

W każdym przypadku pieczeń jest nabijana na szaszłyki lub zawijana w boczek. Do smażenia można użyć zwykłej igły do ​​smażenia, która jest cienkim metalowym narzędziem, w zamykany szerszy koniec, do którego wystarczy wpiąć pokrojony narybek boczku. Następnie należy przeprowadzić igłę przez mięso, wypuścić boczek i pozostawić go w mięsie. Ale możesz też łatwo nadziewać szaszłyki długim, wąskim nożem. Nakłuj nożem mięso w miejscu, w którym chcesz włożyć boczek i wciśnij palcami pasek boczku.

Pintereście

Przepraszamy, ale osadzona treść nie jest już dostępna.

Pieczenie pieczeni

Jeśli chodzi o samą pieczeń, liczy się nie tylko mięso i przyprawy, ale też nie należy się spieszyć z efektem. Odczekaj co najmniej dwie minuty z każdej strony, aby obsmażyć mięso na gorącej patelni. Niektórzy lubią też wiązać wątrobę, co z pewnością można polecić, ale nie jest to absolutnie konieczne.

Zaleca się powolne pieczenie mięsa w stosunkowo niskich temperaturach, tj. od 90 do 120°C. Powolne pieczenie sprawdziło się, dlatego zaleca się powolne pieczenie nawet przez noc. Jeśli pieczeń jest lekko przyprawiona i przykryta pokrywką brytfanny, nie ma dla niej zagrożenia, a po upieczeniu po prostu rozpłynie się na języku.

Ponieważ wołowina jest bardzo droga, można spotkać także pieczenie wieprzowe.

Powiązane artykuły

Źródła: dama.cz, apetitonline.cz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *