Dla serca, jelit i wątroby. Niezbędne w kuchni

Azjaci wierzą, że kruk nadaje włosom czarny kolor, a w Japonii wykorzystuje się go do produkcji szarych lodów o niepowtarzalnym smaku. Co to jest? Czarny sezam, który nieśmiało wkracza do kuchni słowackiej. Nasiona choć niewielkie, kryją w sobie wiele cennych wartości odżywczych, a dodane do potraw wyraźnie poprawiają ich smak. Jakie są korzyści ze spożywania czarnego sezamu? Czas się tego dowiedzieć.

Zdjęcie: Shutterstock.com/Alter-ego

Czarny sezam: Azjaci wiedzą, co dobre

W kuchni chińskiej, koreańskiej i japońskiej czarny sezam zajmuje honorowe miejsce obok swojego białego krewnego i jest dodawany do różnych potraw. Na Słowacji jest mniej popularny, ale bez problemu można go znaleźć w sklepach i na targowiskach, nie tylko na dziale z wyrobami orientalnymi. Sezam to jedno z najstarszych nasion oleistych stosowanych w przemyśle spożywczym, a same nasiona można spożywać na setki sposobów.

Czym różni się czarny sezam od białego sezamu? Z pewnością nie tylko pod względem koloru, ale także smaku. To drugie jest bardziej wyraźne: wiele osób uważa, że ​​ma orzechowy posmak, ale jest też znacznie słodsze. Tak czy inaczej, czarny sezam stanowi wspaniały dodatek do potraw i można go delektować się nim, nawet jeśli nie masz doświadczenia w kuchni azjatyckiej.

Drobne ziarna: bogate w przeciwutleniacze

Jeśli zastanawiasz się, czy warto sięgnąć po czarny sezam, odpowiedź brzmi zdecydowanie tak. Jeden z najważniejszych argumentów powodem, dla którego warto po niego sięgnąć, jest obecność w nasionach silnych przeciwutleniaczy: sazemina i sesamolina. Substancje te odpowiadają za wiele ważnych procesów zachodzących w organizmie. Nie tylko pomagają pozbyć się odpowiedzialnych za choroby wolnych rodników, ale także pomagają pozbyć się nadmiaru toksyn oraz odciążają wątrobę i spowalniają procesy starzenia się organizmu. NIEPonadto czarny sezam zawiera także nienasycone kwasy tłuszczowe omega, które z kolei zapewniają dobrą kondycję układu sercowo-naczyniowego oraz korzystnie wpływają na mózg i cały układ nerwowy.

Witaminy i minerały? Czas sięgnąć po czarny sezam

Lista korzystnych składników czarnego sezamu jest znacznie dłuższa. Na początek warto szukaj obecności witamin. Ukrywa się w nasionach witamina A (wspomaga kondycję skóry i korzystnie wpływa na oczy), mi (tzw. witamina młodości: pomaga zregenerować skórę, opóźnia proces starzenia się jej komórek i wygładza zmarszczki) oraz pakiet B (poprawia funkcjonowanie kluczowych procesów w organizmie, działa ochronnie na narządy i wspomaga odporność).

Nie możemy zapominać także o elementach życiodajnych. Czarny sezam zapewnia:

  • magnez – wspomaga pamięć i koncentrację oraz poprawia kondycję mięśni,
  • żelazo – wzmacnia krew i zapobiega anemii,
  • potas – niezbędne do prawidłowego funkcjonowania serca,
  • miedź – poprawia pigmentację skóry i wzmacnia włosy,
  • cynk – pobudza odporność,
  • wapń – dla mocnych zębów i kości.

Sezam? Ulga dla jelit

Czarnym sezamem powinien zainteresować się każdy, kto cierpi na problemy żołądkowe i jelitowe. Dlaczego? Ponieważ są bogatym źródłem błonnika, a suplementacja nimi w naturalny sposób poprawia ich funkcjonowanie. Pomaga łatwiej pozbyć się zbędnych produktów przemiany materii, pobudza jelita do wydajnej i intensywnej pracy, a także wspomaga procesy odchudzania czy pobudza odporność organizmu. Ponadto sezam jest bogatym źródłem białka: jest nie tylko cennym źródłem energii, ale także katalizatorem kluczowych procesów zachodzących w organizmie.

Jak wykorzystać czarny sezam w kuchni?

Jeśli znasz kuchnię azjatycką, na pewno wiesz, jak wykorzystać czarny sezam. Ci, którzy tego nie robią, nie muszą się jednak martwić, że nie wykorzystają nasion do gotowania. Jeśli dopiero poznajesz smak tego produktu, możesz posypać nim kanapki lub po prostu dodać do sałatek czy starych, dobrych płatków owsianych. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, możesz dodać sezamu do mięsa: podczas gotowania, pieczenia czy marynowania.

Sezam może być cenny również w kuchni wegan i wegetarian, gdyż nadaje się również na taką dietę. Można go po prostu dodać jako posypkę do domowego chleba lub innych suchych wypieków lub zastąpić bułkę tartą w opakowaniu.

Redakcja Pasja w Tobie.

Powiązane artykuły:

Już 3 łyżki dziennie obniżają ciśnienie krwi i cholesterol. Jedz na problemy z tarczycą

Usuwa złogi z jelit i obniża poziom cholesterolu. Wystarczą dwie łyżki dziennie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *