Dieta wegetariańska niesie ze sobą cały szereg korzyści zdrowotnych

Dieta wegetariańska koncentruje się na produktach pochodzenia roślinnego, takich jak owoce, warzywa, orzechy, nasiona i rośliny strączkowe. Istnieje kilka rodzajów diety wegetariańskiej, z których niektóre nie tylko zabraniają mięsa, ale także innych produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak miód, mleko, jaja itp. Niektórzy wegetarianie jedzą ryby, a inni nie.

Dieta wegetariańska i jej rodzaje

Sam wegetarianizm przez wiele osób rozumiany jest jako dieta wykluczająca mięso – drób, wieprzowinę, wołowinę i inne. Istnieją jeszcze bardziej rygorystyczne odgałęzienia tej diety, które zabraniają znacznie więcej:

  • Weganizm – niedozwolone są produkty pochodzenia zwierzęcego, zarówno w konsumpcji, jak i użytkowaniu. Oznacza to, że weganin nie powinien nosić niczego wykonanego z prawdziwej skóry itp. Zabrania się spożywania wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso, mleko, miód, ryby i jaja.
  • Laktowegetarianizm – dieta, w której dozwolone jest spożywanie mleka i jego przetworów. Ale goście unikają mięsa, ryb i jajek.
  • Laktoowowegetarianizm – dozwolone jest spożywanie jaj i produktów mlecznych, natomiast zabronione jest spożywanie mięsa i ryb.

Danie wegetariańskie

Zdjęcie: Pixabay

Dieta wegetariańska ma wiele zalet

Jeśli odżywiasz się metodami wegetariańskimi, możesz osiągnąć redukcję tłuszczów nasyconych w swojej diecie. Może to ostatecznie prowadzić do obniżenia niezdrowo wysokiego poziomu cholesterolu, a tym samym do lepszego zdrowia serca. Może również wystąpić spadek ciśnienia krwi. Wegetarianie zazwyczaj mają również niższe spożycie kalorii. Krótko mówiąc, dieta wegetariańska prowadzi do lepszego zdrowia serca, zmniejsza ryzyko cukrzycy, nadciśnienia, otyłości i prawdopodobnie także raka (konieczne są dalsze badania).

Roślinne źródła białka

Spożywanie mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego wiąże się przede wszystkim ze spożyciem białek, które są niezbędne do funkcjonowania naszego organizmu. Istnieje jednak wiele roślinnych źródeł białka. Należą do nich orzechy, nasiona, rośliny strączkowe, tempeh, produkty pełnoziarniste i produkty wykonane z glutenu pszennego, takie jak seitan. Soja i produkty sojowe, takie jak soja, mleko, tofu, tempeh, makaron sojowy i inne, są również doskonałym źródłem białka.

Roślinne źródła wapnia

W diecie wegetariańskiej, gdzie unika się spożywania mleka i jego przetworów, w diecie może brakować również wapnia. Roślinnymi źródłami tego pierwiastka są warzywa ciemnolistne, kapusta, brokuły, produkty wzbogacane w wapń (np. tofu), migdały, zboża itp.

Roślinne źródła żelaza

Żelazo znajdziemy także głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Ale jego źródła mogą być również pochodzenia roślinnego. Należą do nich ciemne warzywa liściaste, rośliny strączkowe, szpinak czy soja.

Źródła informacji:

https://health.clevelandclinic.org/vegetarian/

Zdjęcie: Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *