Delikatne mięso rozpływające się w ustach: 3 niesamowite sztuczki stosowane przez restauracje

Jedzenie twardego steku wcale nie jest przyjemne, ale warto wiedzieć, że istnieją pewne triki, dzięki którym każdy kawałek mięsa będzie soczysty.

Ile razy organizowałeś grilla ze znajomymi? Nie ma nic lepszego, szczególnie gdy nadchodzi wiosna, niż grillowanie na balkonie przy dobrym orzeźwiającym napoju i zapachu węgla. Nie jest jednak tak dobre, jak po ugotowaniu zdajesz sobie sprawę, że mięso jest tak twarde, że nie możesz go przeżuć.

Nie martw się, twarde mięso to atawistyczny problem, który dotyka nas wszystkich. Upewniamy się, że kupiliśmy od rzeźnika praktycznie doskonały kawałek, z dużą ilością błonnika tłuszczowego, który z pewnością sprawi, że mięso będzie soczyste i delikatne, a potem po ugotowaniu uderza nas totalne rozczarowanie.

Dzieje się tak, ponieważ kawałek mięsa, nawet jeśli jest wysokiej jakości, nie jest leczone we właściwy sposób, głównie przez tych, którzy je kupują. Ale w jaki sposób restauracje zawsze serwują na stole smaczne i delikatne mięso? Istnieje kilka metod, które na to pozwalają uwolnić płyny, które nacięcie ukrywa wśród włókienpłyny, które sprawią, że mięso będzie soczyste.

Kuchenne triki: jak mieć zawsze bardzo delikatne mięso, robią to nawet restauracje

Od ubijania, przez gotowanie, aż po użycie soli. Istnieje wiele czynników, które mogą wpływać na kruchość każdego kawałka mięsa: zobaczmy, jak najlepiej wykorzystać niektóre z nich triki na podanie steku godnego tej nazwy.

Pożegnaj twarde steki: zastosuj te metody, a zobaczysz miękkość – buttalapasta.it

Pierwsza metoda, szeroko stosowana również na poziomie amatorskim, polega na użyciu grubej soli. Po prostu, wystarczyłoby posypać stek z obu stron solą gruboziarnistą, najlepiej włoską, jodowaną solą morską. Kiedy sól wchodzi w kontakt z włóknami mięsa, pomaga przyciągnąć zatrzymane w niej płyny, dzięki czemu stek jest soczysty. Jednak przed gotowaniem konieczne będzie opłukanie każdego kawałka mięsa.

Tam bicie mięsa, zamiast tego jest to jedna z najbardziej znanych metod jego zmiękczania. Chodzi o to, że nie wszyscy wiedzą, że muszą wykonać tę operację w określony sposób, dzięki czemu włókna mięsa zachowują się prawidłowo, czyniąc je bardziej delikatnym. Mięso można ubić rękami lub tłuczkiem do mięsa, ćwicząc ostre pociągnięcia w kierunku zewnętrznej strony steku.

Istnieje wiele innych czynników wpływających na kruchość kawałka mięsa. Przede wszystkim gotowanie, który powinien być powolny i stały uwolnić ze steku bardziej tłuste substancje. Istotny jest także sposób, w jaki zwierzę było wychowywane, jak było karmione i jak konserwowano mięso od pierwszych chwil.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *