Ziemniaki to jeden z najpopularniejszych dodatków do mięs, ale z powodzeniem mogą też stanowić podstawę dania głównego. Zawsze powinniśmy dziękować Krzysztofowi Kolumbowi za odkrycie Ameryki, a potem także hiszpańskim zdobywcom tego kontynentu, którzy w XVI wieku przywieźli te dziwne bulwy z Boliwii i Peru w prezencie dla swego władcy. Ziemniaki te nie były jeszcze dokładnie takie, jakie znamy dzisiaj, bardziej przypominały te chilijskie, które kilkadziesiąt lat później Anglicy przywieźli z podróży. Od tego momentu ziemniaki stopniowo zadomowiły się w Europie i dziś nie wyobrażamy sobie bez nich menu.
Źródło: YouTube
Kto chciałby je obrać?
Choć ziemniaki są mało wymagające i mogą rosnąć nawet w niesprzyjających warunkach, wielu kucharzy, a nawet szefów kuchni, nie lubi zajmować się nimi w kuchni. Dlaczego? Obieranie ich nie jest czynnością, na którą czekamy z utęsknieniem. Ale możemy to uprościć, abyśmy nawet nie mogli się doczekać tej chwili. Zwłaszcza w przypadku, gdy możemy wykorzystać ziemniaki ugotowane w skórkach, ich oczyszczenie będzie proste. Jak to zrobić?
Pokrój – ugotuj – obierz
Zasada tego pomysłu jest całkowicie prosta. Zanim włożymy ziemniaki do garnka, na każdym robimy coś w rodzaju koła nożem. Krótko mówiąc, ostrym nożem obejdź ziemniaka w taki sposób, aby przełamać skórkę. Nie musimy schodzić głębiej, w ten sposób wystarczy. O więcej nie trzeba się martwić, bo reszta to kwestia fizyki i natury. Gdy ziemniaki się ugotują, odlej wodę i wtedy stanie się cud. Wystarczy wziąć po jednym ziemniaku i delikatnie nacisnąć na skórkę. Odkleja się jak owijka, która nigdy nie była przymocowana do reszty bulwy. Jedna strona, potem druga – i gotowe. Dosłownie za sekundę.
Ostry nóż jest koniecznością
Ale zdarzają się też przypadki, gdy wystarczy ugotować już obrane ziemniaki, a wtedy oczywiście nie możemy zastosować tej sztuczki. W przypadku starszych ziemniaków z pomocą może nam w tym momencie pomóc jedynie naprawdę dobra „obieraczka”, czyli specjalny nóż do obierania ziemniaków. Niezależnie od tego, czy wolisz klasyczny, który wyglądem przypomina zwykły nóż, który posiada stoper przymocowany do kolby, aby nie ciąć zbyt głęboko, czy też kupujesz bardziej nowoczesne warianty z ruchomą główką, zawsze musisz zwrócić uwagę na ostrość narzędzia. Tylko naprawdę ostry nóż może ułatwić nam pracę. Nawet jeśli nie wydaje się to istotne, uwierz mi, że tępą obieraczką będziesz pracować ciężej.
Wypróbuj niekonwencjonalne narzędzie
Większość ludzi nie obiera młodych ziemniaków, ale je oskrobuje. Według niektórych gospodyń domowych do tej pracy można wykorzystać także skrobaczkę na utwardzonych piętach (oczywiście kupioną wyłącznie do celów kuchennych. Prawda jest taka, że ta zasada działa, ale trzeba dobrze wybierać, bo zbyt drobne skrobaczki szybko się brudzą i ich czyszczenie zajmuje wtedy więcej czasu, niż gdybyśmy mieli oskrobać ziemniaki nożem.
Wszechstronna technologia dla dużych rodzin
Jest jeszcze jedna opcja, z której będą korzystać głównie ci, którzy często gotują dla dużej liczby gości. W przypadku niektórych przetwórców żywności istnieje możliwość dokupienia obieraczki do ziemniaków jako alternatywnego akcesorium… Widać, że opcji ułatwiających pracę w kuchni jest całkiem sporo. Które z nich wybierzesz?
Źródła: www.aazdravi.cz, www.popsugar.co.uk, www.bhg.com