Umiejętność prawidłowego odczytywania daty ważności produktów jest bardzo przydatna, aby uniknąć marnowania żywności. Oto, na co należy zwrócić uwagę.
Kupowanie żywności bez sprawdzania daty ważności nadrukowane na opakowaniach to duży błąd. Ryzyko polega na zabraniu do domu i umieszczeniu w spiżarni żywności, której termin ważności już się skończył. Które najwyraźniej mają krótką żywotność.
Kiedy przychodzi czas na wykorzystanie ich do jakiegoś przepisu, zdajesz sobie sprawę, że już dawno straciły ważność i jedyne, co musisz zrobić, to je wyrzucić. Jest to marnotrawstwo, którego można uniknąć. A w każdym razie są wyjątki, bo są produkty, które nigdy nie tracą ważności, inne, które można zjeść nawet po upływie wskazanego terminu przydatności do spożycia. Ale Przyjrzyjmy się szczegółowo poniżej, jak czytać daty ważności, aby uniknąć błędów.
Zasady, których należy przestrzegać, aby nie marnować żywności
Zacznijmy od tego, jakich zasad należy przestrzegać, aby nie popełnić błędów i nie narażać się na konieczność wyrzucania żywności, co oprócz szkód ekonomicznych to także szkody dla środowiska.
Przeczytaj etykietę
Po pierwsze, za każdym razem, gdy idziesz do supermarketu, zawsze czytaj etykietę produktu, który zamierzasz kupić, jest na niej wydrukowana data ważności, więc wiedząc, kiedy najlepiej spożyć dany produkt, możesz także zdecydować o zakup.
Jeśli produktowi kończy się data ważności, ale planujesz go wkrótce przygotować, możesz go kupić, w przeciwnym razie zmień produkt. Ponieważ ryzyko polega na umieszczeniu go w spiżarni, zapomnieniu o nim, a następnie odkryciu, że stracił ważność.
Minimalny okres przydatności do spożycia (TMC): oto, co warto wiedzieć
Kiedy już przyzwyczaisz się do czytania etykiety, musisz zwrócić uwagę na słowa, ponieważ mają one różne znaczenia. Należy zatem pamiętać, że istnieje duża różnica pomiędzy sformułowaniem „konsumować przez” Lub „najlepiej spożywać do„. Są też inne, ale to inna sprawa.
Termin ważności
Pierwszy zapis, czyli „do spożycia” oznacza, że produkt należy spożyć do wskazanej daty, gdyż w konsekwencji nie tylko traci swoje właściwości organoleptyczne, ale może być nawet niebezpieczny dla zdrowia.
Generalnie są to produkty bardzo świeże i łatwo psujące się, jak na przykład jaja, świeży nabiał, mięso i ryby.
Najlepiej spożyć wcześniej
Produkty długoterminowe z drugim pismem mogą być . Krótko mówiąc, jeśli masz w rękach paczkę suszonego makaronu, który utracił ważność wczoraj, możesz go zjeść jeszcze dzisiaj.
Przechowuj żywność prawidłowo
Żywność, niezależnie od daty ważności, musi być odpowiednio przechowywana, np. w lodówce, jeśli jest to żywność, którą należy przechowywać w temperaturze 4 stopni. Wszystkie łatwo psujące się produkty spożywcze należy przechowywać w chłodnym miejscu, aby przedłużyć ich żywotność. Otwarte opakowania sosów np. majonezu należy przechowywać w lodówce. Wszelkie inne produkty należy przed włożeniem do lodówki przełożyć do specjalnych hermetycznych pojemników.