Daktyle są słodkie i dojrzałe. Spraw sobie nimi przyjemność nie tylko na Święta

Zwykle kupuje suszone na Boże Narodzenie. Są słodkie, mają niską zawartość tłuszczu i białka. Niestety zawierają dużo cukru, szczególnie fruktozy i glukozy. Dlatego powinniśmy kontrolować ilość, którą zjadamy. Zawierają witaminy i minerały, ale nie zawierają glutenu. Mogą być także źródłem błonnika, substancji fenolowych (działanie antyseptyczne i dezynfekujące) oraz przeciwutleniaczy (neutralizacja wolnych rodników w organizmie). Jakie są ich skutki zdrowotne?

Daktyle zawierają dużo cukru

Jeśli monitorujesz swoją wagę, powinieneś wiedzieć, że daktyle są dość kaloryczne i zawierają dużo cukru. Traktujmy je jako słodzik, dlatego nie powinniśmy spożywać więcej niż 2-3 owoców dziennie. Daktyle zawierają witaminy z grupy B, witaminę K, ale także wapń, żelazo, magnez, potas, cynk i mangan. W przeciwieństwie do innych rodzajów słodzików, są one doskonałym źródłem energii. Można z nich zrobić także syrop daktylowy.

Daktyle

Zdjęcie: Pexels

Daktyle jako profilaktyka chorób

Dzięki zawartości przeciwutleniaczy daktyle mogą zapobiegać tak groźnym chorobom, jak cukrzyca czy nowotwory. chroni komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi i rodnikami. Rodniki to niestabilne cząsteczki, które mogą powodować niepożądane reakcje w organizmie i prowadzić do stanów zapalnych i chorób.

Daktyle jako źródło błonnika

jest bardzo ważny dla zdrowia człowieka, szczególnie w obszarze trawienia. Niestety nie każdy spożywa odpowiednią ilość. Dobrym źródłem błonnika mogą być daktyle – trzy sztuki zawierają około 18% zalecanej dziennej dawki. Błonnik spowalnia trawienie, dzięki czemu na dłużej czujemy się syci, reguluje także poziom cukru we krwi (powolne trawienie nie powoduje nagłych wahań poziomu cukru we krwi), zapobiega zaparciom i biegunkom oraz wspomaga regularne opróżnianie w wystarczającej objętości (działa jak „szczoteczka” „dla jelit).

Daty wpływające na zdrowie kości, skóry i włosów

Daktyle ze względu na zawartość fosforu, potasu, wapnia i magnezu mogą działać także korzystnie na osteoporozę (słabe i łamliwe kości). Witaminy C i D powodują, że skóra staje się bardziej elastyczna, a także zwiększa się . Kolagen jest ważny dla zdrowej i młodo wyglądającej skóry, ale także dla pięknych włosów i paznokci. Dzięki zawartości żelaza powodują lepsze ukrwienie skóry głowy, co przyczynia się do szybszego wzrostu włosów.

Zdrowe serce dzięki daktylom

Daktyle zawierają potas, pierwiastek szczególnie ważny dla zdrowia układu krążenia. Zmniejsza ryzyko udaru mózgu i innych problemów z sercem. Obniża również poziom cholesterolu LDL („złego”).

Daty na anemię

Niedokrwistość lub niedokrwistość zwykle występuje, gdy organizm nie otrzymuje wystarczającej ilości żelaza. Daktyle mogą być jego smacznym źródłem roślinnym. Ponadto daty mogą ulec poprawie.

Źródła informacji:

https://www.practo.com/healthfeed/7-health-benefits-of-dates-45172/post

Zdjęcie: Pexels

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *