Daktyle są dobre dla zdrowia: są smaczne, pełne witamin i doskonale sycące

Daktyle należą do słodkich owoców, którym w ostatnim czasie poświęca się coraz więcej uwagi. Najczęściej spożywa się je w postaci suszonej, choć można sięgnąć także po świeżą wersję. Nie musisz się ograniczać. Dziś można je znaleźć przez cały rok na półkach większości sklepów.

W artykule przeczytasz:

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

Skąd właściwie pochodzą daty?

Daty (zwane także Khajur) mają długą historię sięgającą kilku tysięcy lat. Słodkie, ciemne owoce rosną na palmie daktylowej, która pochodzi z ciepłych regionów tropikalnych. Od niepamiętnych czasów uchodziły za owoc luksusowy i egzotyczny, co kojarzono przede wszystkim z dietą ludzi bogatych.

Jednak nadal istnieją różne kontrowersje dotyczące ich prawdziwego pochodzenia. Podczas gdy jedni mówią o terytorium dzisiejszego Iraku, inni twierdzą, że Egipcjanie produkowali wino z daktyli znacznie wcześniej. Pewne jest jednak, że dzięki boomowi komercyjnemu daktyle stopniowo trafiały do ​​kuchni na całym świecie i stały się niezwykle poszukiwanym składnikiem w dziedzinie zdrowia i żywienia.

Daktyle są źródłem witamin, minerałów i energii

Daktyle zawierają całą masę witamin i składników odżywczych, dlatego zyskały miano „chleba życia”. Są bogate w wapń, żelazo, fosfor, potas, magnez, cynk, witaminy z grupy B, witaminę A1 (retinol) i witaminę C. Ich regularne spożywanie może zatem zastąpić stosowanie różnorodnych suplementów witaminowych.

Ponieważ są także źródłem naturalnych cukrów, czyli glukozy, sacharozy i fruktozy, mogą dodać energii o każdej porze dnia. Często uznawane są nawet za naturalny i zdrowszy zamiennik cukru, gdyż nie zawierają pustych kalorii. Z tego powodu są odpowiednie także dla diabetyków.

Ze względu na wysoką zawartość żelaza daktyle są szczególnie polecane osobom cierpiącym na niedobór żelaza – anemię. Powoduje nieprzyjemne odczucia związane ze zmęczeniem, dusznością czy bólem w okolicy klatki piersiowej. Te słodkie owoce zawierają także salicylany, czyli substancje, które mogą zastąpić np. aspirynę.

Dlaczego warto włączyć daktyle do swojej diety?

Pomagają regulować poziom cholesterolu

Daktyle nie zawierają cholesterolu i prawie nie zawierają tłuszczu. wykazało, że jeśli zdecydujemy się włączyć je w mniejszych ilościach do codziennej diety, mogą przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu. Zapobiega to rozwojowi miażdżycy, czyli stwardnieniu tętnic.

Przyczyniają się do regeneracji i wzrostu mięśni

Daktyle są bogatym źródłem białka. Przyczyniają się do utrzymania sylwetki w dobrej kondycji, jednocześnie pomagając w budowie masy mięśniowej. Z tego też powodu często wchodzą w skład codziennej diety sportowców.

Poprawiają zdrowie kości

Daktyle są bogate w selen, mangan, miedź i magnez. Substancje te są niezbędne do utrzymania zdrowych kości. Jednocześnie pomagają zapobiegać różnym chorobom, zwłaszcza osteoporozie.

Wzmacniają układ nerwowy

Daktyle są bogate w potas, a jednocześnie zawierają minimalną ilość sodu. To połączenie przyczynia się do zdrowia układu nerwowego. Oprócz tego, że pomaga obniżyć poziom cholesterolu, potas jest ważnym elementem wpływającym na zdrowe serce i regulację ciśnienia krwi. Dodaj daktyle do swojej diety nawet jeśli przeżywasz stresujący okres, czujesz się wyczerpany psychicznie lub cierpisz na bezsenność. Kondycję poprawią witaminy z grupy B oraz aminokwas tauryna, który działa przeciwdepresyjnie.

Wspomagają trawienie

Ze względu na wysoką zawartość błonnika daktyle są doskonałą pomocą dla osób cierpiących na zaparcia. Jeśli chcesz wspomóc swój układ trawienny, wystarczy namoczyć kilka kawałków daktyli w wodzie i spożywać ich choć odrobinę każdego dnia. Wersja suszona nadaje się również jako pomoc dla osób cierpiących na zespół jelita drażliwego. Aminokwas tryptofan przyczynia się do obniżenia poziomu serotoniny, co może mieć pozytywny wpływ na niepożądane skutki tej choroby.

Przyczyniają się do zdrowszej skóry

Witaminy C i D poprawiają elastyczność skóry i przyczyniają się do utrzymania jej gładkości. Jeśli cierpisz na problemy skórne, włączenie daktyli do swojej diety może Ci bardzo pomóc na dłuższą metę. Daktyle są również odpowiednim składnikiem w walce ze starzeniem się i mogą zapobiegać gromadzeniu się melaniny w organizmie.

Walczą z wolnymi rodnikami

Daktyle są bogate w przeciwutleniacze, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami, cząsteczkami atakującymi ważne struktury ludzkiego ciała. Fakt ten często prowadzi do różnych poważnych chorób. To właśnie obecność flawonoidów, karotenoidów i kwasów fenolowych sprawia, że ​​daktyle stanowią skuteczną ochronę przed różnego rodzaju nowotworami, chorobami układu krążenia i chorobami oczu.

Dla kogo odpowiednie są daty?

Daktyle ze względu na swoje wartości odżywcze działają jak multiwitaminy i mają mało kalorii, dzięki czemu są całkowicie bezpieczne dla dorosłych i dzieci. Ze względu na wysoką zawartość żelaza ich regularne spożywanie zalecane jest szczególnie nastolatkom. Kobiety w ciąży i młode mamy również powinny włączyć je do swojej diety. Daktyle wspomagają produkcję mleka i pomagają łatwiej znosić depresję poporodową.

W jakiej formie najlepiej spożywać daktyle?

Niezależnie od tego, czy zdecydujesz się sięgnąć po suszone daktyle, czy wolisz świeże owoce, obie alternatywy są bardzo bogate w składniki odżywcze. Jedyną różnicą jest zawartość błonnika. Świeże daktyle mają go nieco mniej niż suszone.

Jak prawidłowo wybrać daty?

Jeśli kupujesz świeże daktyle, wybieraj takie, które mają gładką, błyszczącą skórkę i wyglądają na pełniejsze. Lepiej zostawić w sklepie daktyle popękane, posiniaczone, wysuszone, pomarszczone lub kwaśnie pachnące. Nie bierz też tych, które mają na skórze kryształki cukru. Ich lepka powierzchnia świetnie łapie kurz i brud, dlatego przy zakupie zwracaj uwagę na jakość opakowania. W każdym razie wskazane jest ich umycie przed spożyciem.

Daktyle są dostępne z pestkami lub bez. To zależy od Ciebie, który wolisz. Jeśli kupujesz wersję suszoną, upewnij się, że kupujesz markę wysokiej jakości.

Nie lekceważ przestrzeni do przechowywania

Jeśli chcesz, aby świeże daktyle przetrwały jak najdłużej, przechowuj je w lodówce w szczelnie zamkniętych i hermetycznych pojemnikach. Dzięki temu posłużą Ci aż do ośmiu miesięcy. Jeśli zdecydujesz się trzymać je w szafce kuchennej, zachowają świeżość przez około miesiąc.

Unikaj przechowywania ich w pobliżu składników o silniejszym aromacie, takich jak czosnek. Daktyle zwykle śmierdzą tymi zapachami. Suszone daktyle możesz przechowywać w lodówce nawet przez rok.

Wskazówki dotyczące jedzenia daktyli

Najczęściej zaleca się spożywanie daktyli w całości samodzielnie. Mogą stanowić wysokiej jakości i smaczne śniadanie, zbilansowaną przekąskę, jednak wiele osób dodaje je do płatków śniadaniowych czy owsianek. Suszone daktyle mogą być także smacznym składnikiem gotowanego ryżu, kompotów owocowych, ciast, ciastek, pieczywa, sałatek czy zup mlecznych.

Jeśli uwielbiasz słodycze, ale chciałabyś je choć trochę ograniczyć, spróbuj zastąpić je daktylami. Pomogą także w walce z przejadaniem się i są lekkostrawne. W sklepach można znaleźć także syrop daktylowy, który stanowi doskonały zamiennik cukru w ​​herbacie czy kawie.

Jeśli masz ochotę na coś orzeźwiającego, wrzuć daktyle (bez pestek) do blendera razem z jogurtem lub mlekiem. W ten sposób stworzysz prosty koktajl, do którego nie musisz już dodawać cukru. Daktyle nadają mu pożądaną słodycz.

Śledź naszego Facebooka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *