Czym są naprawdę niskotłuszczowe sery? Wiele osób popełnia błąd, jeśli dokonasz właściwego wyboru, nie przytyjesz ani grama

Czy naprawdę wiesz, czym są sery o niskiej zawartości tłuszczu, kiedy je kupujesz, myśląc, że będą ci smakować, jeśli jesteś na diecie? Wpaść w błąd może być bardzo łatwo.

Zwłaszcza latem wzrasta spożycie serów spożywanych w porze lunchu lub kolacji, ze względu na upał, który skłania do spożywania zimnych dań, szybkich przystawek i potraw niewymagających gotowania. Wielu woli kupować, a następnie przynosić na stół sery niskotłuszczowe, ale o czym mówimy, mówiąc o serach niskotłuszczowych?

Wyjaśnijmy czym naprawdę są, dlaczego tak się nazywają i ile mają kaloriikiedy warto je spożywać w ramach zdrowej i zbilansowanej diety. Bo jeśli myślisz, że jedzenie mozzarelli to dobry pomysł na lekki obiad, to się mylisz.

Czym są sery niskotłuszczowe i ile mają kalorii: oto prawda

Sery o niskiej zawartości tłuszczu mają niższy procent tłuszczu niż inne rodzaje, a jednocześnie są bogate w białka. Na ogół przygotowuje się je z mleka odtłuszczonego lub częściowo odtłuszczonego, czyli z którego usunięto część substancji tłuszczowych (w zasadzie mówimy o mascarpone i śmietanie).

Aby zdefiniować siebie”ser niskotłuszczowy„zawartość suchego tłuszczu (tj. eliminując zawartą w nim wodę) musi wynosić maksymalnie 20%. Jeśli natomiast osiągnie 42%, mówimy o serach półtłustych, a jeśli przekroczy ten próg, mamy do czynienia z serami pełnotłustymi. Gdy znajdziesz produkt mleczny, na przykład produkt mleczny, z napisem „światło” nie oznacza, że ​​jest to ser o niskiej zawartości tłuszczu. Ponieważ określenie „światło” oznacza zawartość suchego tłuszczu od 20% do 35%.

Poniżej przedstawiamy tabelę, z której doskonale wynika, że ​​najchudszym serem ze wszystkich jest ser twaróg, następnie ricotta z mleka krowiego i pierwiosnek. Świeży ser kozi jest również chudy, ponieważ utrzymuje się poniżej progu 20% tłuszczu, podczas gdy grecka feta ledwo go przekracza. Są to zatem sery, które warto podawać na stół w ramach posiłku.

Rodzaje serów, zawartość tłuszczu i kalorii w 100 gramach

  • Twarożek 7 g – 115 Kcal
  • Ricotta krowa 10,9 g – 146 Kcal
  • Pierwsza sól 17 g – 221 Kcal
  • Świeży ser kozi 18 g – 252 Kcal
  • Mozzarella krowa 19,5 g – 253 Kcal
  • Feta 20,2 g – 250 Kcal
  • Wzrost 23,3 g – 281 Kcal
  • Mozzarella di bufala 24,4 g – 288 Kcal
  • Stracchino 25,1 g – 300 Kcal
  • Scamorza 25,6 g – 334 Kcal
  • Robiola 27,7 g – 338 Kcal
  • Caciotta owcza 27,7 g – 364 Kcal
  • Parmezan 28,1 g – 387 Kcal
  • Provolone 28,2 g – 374 Kcal
  • Emmentaler 30,6 g – 403 kcal
  • Filadefia 31 g – 313 Kcal
  • Caciocavallo 31,1 g – 439 kcal
  • Asiago 31,4 g – 359 Kcal

Powiedzmy, że sery świeże są na ogół również najchudszymi, choć z pewnymi wyjątkami. Jeśli chcesz zrobić ser o niskiej zawartości tłuszczu, najlepiej użyj ricotty lub twarogu. Im dalej dojrzewa, tym bardziej sery stają się grubsze, a co za tym idzie, również bardziej kaloryczne. Tutaj również znajduje się , dlatego zapraszamy do zapoznania się z naszą dogłębną analizą na ten temat.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *