Czy zostały Ci tatranki z Mikulasza? Zrób z nich wspaniałe świąteczne ciasteczka

łączą w sobie chrupkość ciasta kakaowego z bogatym nadzieniem karmelowym, orzechami włoskimi i oczywiście warstwą mlecznej czekolady. Ten przepis jest nie tylko łatwy w przygotowaniu, ale także wnosi do Twojego domu przyjemny aromat i smak, który oczaruje nie tylko miłośników Tatrzańskiej, ale każdego, kto ceni wyjątkowe połączenie tradycji i oryginalności.

Obejrzyj film na YouTube z kanału Toprecepty:

Źródło: YouTube

Poniższe kroki poprowadzą Cię przez proces przygotowania tych pysznych kuleczek Tatranka, które staną się hitem na Twoim stole. Przygotuj się na słodką rozkosz i daj się ponieść temu zniewalającemu połączeniu czekolady, karmelu i orzechów włoskich.

Kulki Tatrzanki

Składniki:
· 200 g tatry (można pokroić na małe kawałki)
· 200 g zmielonych orzechów włoskich
· 100 g cukru pudru
· 100 g masła
· 1 łyżka kakao
· Mąka kokosowa lub cukier puder do panierowania

Metoda:

1. Rozpuść masło w rondlu na małym ogniu.
2. Dodaj tatranki i pozwól im się rozpuścić, ciągle mieszając.
3. Dodać zmielone orzechy włoskie i kakao, następnie wymieszać na gładką masę.
4. Zdjąć mieszaninę z ognia i pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
5. Następnie z powstałej masy formujemy małe kulki i obtaczamy je w mące kokosowej lub cukrze pudrze.
6. Ułóż kulki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i poczekaj, aż stwardnieją w lodówce lub zamrażarce.

W ten sposób można stworzyć pyszne kuleczki o smaku Tatranka, które będą wspaniałym świątecznym ciastkiem.

Powiązane artykuły

Źródło: vareni.cz, idnes.cz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *