Czy zostały Ci pokrojone jabłka? Te triki zapobiegną ich zepsuciu i brązowieniu

Jabłka są doskonałym źródłem witamin i minerałów, niestety po przekrojeniu dość szybko brązowieją. Jak temu zapobiec i jak najdłużej zachować świeżość jabłek? Skorzystaj ze sprawdzonych wskazówek, aby zapobiec szybkiemu brązowieniu, masz kilka możliwości.

Źródło: YouTube

Dlaczego jabłko brązowieje

Już po ugryzieniu, pokrojeniu lub zetarciu jabłka można zauważyć, że po chwili zaczyna ono brązowieć. Dzieje się tak na skutek utleniania. Enzymy i barwniki mieszają się z naruszoną wewnętrzną miąższem owocu bez skórki, a w wyniku dostępu tlenu tworzą się brązowe związki. Choć miąższ nie budzi zastrzeżeń, to wpływa nie tylko na wygląd owocu, ale także na jego smak. Można jednak skutecznie zapobiegać brązowieniu i nie jest to trudne. Co Ci pomoże na tę lapalię?

Sok cytrynowy

Jednym z najskuteczniejszych sposobów na zachowanie naturalnego odcienia jabłek jest użycie soku z cytryny. Wystarczy posypać nim wszystkie powierzchnie tnące. Zawarty kwas hamuje działanie enzymów powodujących utlenianie. Jeśli jednak przetwarzasz większą ilość jabłek lub nie chcesz, aby miały mocny cytrynowy smak, po pokrojeniu zanurz je w misce pełnej lodowatej wody i dodaj 1 łyżkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny.

Ocet

Ocet ma również podobne działanie. Możesz użyć nie tylko klasyki, ale także jabłka i wina.

Musująca lemoniada

Bardzo łatwo można wykorzystać także lemoniady musujące o smaku cytrusowym. Ale w tym przypadku pamiętajcie, że zazwyczaj są dość słodkie. Dlatego maczaj w nich jabłka tylko wtedy, gdy chcesz przygotować z nich słodkie danie. Bardzo dobrze sprawdza się także lemoniada imbirowa. Namocz owoce przez 3 do 5 minut. W takim przypadku nie trzeba już go spłukiwać.

Sól

Kąpiel w słonej wodzie uratuje również jabłka przed szybkim brązowieniem. Nie musisz się martwić, że owoc będzie słony, nie wpłynie to w żaden sposób na jego smak. Sól działa jak naturalny środek konserwujący i pomaga zachować jasność jabłek. Dodaj ½ łyżeczki soli do 1 szklanki wody i mocz jabłka przez 5 do 10 minut. Na koniec dokładnie umyj je bardzo zimną wodą.

Folia spożywcza

Nawet klasyczna folia spożywcza sprawdzi się bardzo dobrze przed brązowieniem jabłek. Zawiń w nią pokrojone w plasterki jabłka tak, aby nie dostawało się do nich powietrze, zapobiegając w ten sposób procesowi utleniania.

Powiązane artykuły

www.recepty.cz, www.toprecepty.cz, www.wikihow.cz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *