Czy zdarza Ci się wrzucać artykuły spożywcze do lodówki? Zły pomysł: marnujesz tylko jedzenie i pieniądze

Sposób przechowywania żywności w lodówce (surowej lub ugotowanej) jest ważny, aby zapewnić dłuższą trwałość produktów i uniknąć marnowania żywności.

Jeśli ty też masz nawyk przypadkowego wkładania jedzenia do lodówki popełniasz błąd co ostatecznie obciąża Twój portfel. Ponieważ dzięki niewielkim zmianom możesz sprawić, że będą trwać dłużej.

Może tego nie wiesz Prawidłowe ułożenie żywności w lodówce robi różnicę i pozwala zachować je na dłużej. Aby zagwarantować dłuższą trwałość i świeżość żywności, służymy Państwu radą ekspertów.

Porady dotyczące układania surowej lub gotowanej żywności w lodówce

Porządkowanie jedzenia w lodówce nie jest trudnenależy pamiętać, że wewnątrz urządzenia panuje zazwyczaj temperatura pomiędzy 2°C a 4°C. Temperatura ta zmienia się w zależności od położenia półek. Dlatego w lodówce jest ich trochę obszary o różnej temperaturze. Zazwyczaj najzimniejsze obszary znajdują się w najbardziej wewnętrznej i tylnej części lodówki, natomiast najcieplejsze obszary znajdują się z przodu.

Jeśli ułożysz żywność według określonych stref temperatur, możesz wydłużyć jej trwałość i w ten sposób uniknąć marnowania żywności. Ale nie tylko. Dobrze jest organizować żywność w logiczny i logiczny sposób skonsumuj żywność, która jako pierwsza znalazła się w lodówceaby natychmiast pozbyć się tych, których jest najwięcejstary„. Jeśli chodzi o półki, najlepiej umieścić w górnej części żywność gotową do spożycia, taką jak nabiał, jogurty i słodycze, natomiast w dolnej części lepiej przechowywać surową żywność, taką jak mięso, ryby i warzywa.

Szczegółowo: Warzywa i owoce należy przechowywać w osobnej szufladzie, zwykle umiejscowiony na dole lodówki. Ważne jest, aby nie upakować i nie upakować warzyw zbyt mocno, aby nie blokować cyrkulacji powietrza. Nieco dalej w górę możesz umieścić produkty łatwo psujące się, takie jak mięso, surowe ryby i produkty mleczne, przechowuj je w zapieczętowanych opakowaniach lub hermetycznych pojemnikach, aby uniknąć zanieczyszczenia

Gotowe potrawy i jajka można umieścić na środkowej półce lodówki, w oryginalnym opakowaniu lub w specjalnym pojemniku. Nie umieszczaj ich w przegródkach drzwi, ponieważ zmiany temperatury mogą pogorszyć świeżość jaj.

Należy pamiętać, że w komorach drzwiowych jest zwykle mniej zimno niż w pozostałej części lodówki, dlatego nie należy w nich przechowywać łatwo psującej się lub delikatnej żywności, takiej jak nabiał. Zamiast tego można umieścić sosy lub dżemy, napoje i wodę. Wreszcie wszystko, co musisz zrobić, to odkryć w kilku krokach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *