Czy wiesz, jak określić świeżość jaj – porady doświadczonych gospodyń domowych

Czy wiesz, jak określić świeżość jaj - porady doświadczonych gospodyń domowych

Jajka to niezwykle pożywny i pyszny produkt spożywczy, który wykorzystuje się do wielu pysznych dań i wypieków. w sklepie czy na targu nie można mieć 100% pewności co do ich świeżości.

Kiedy rozbijamy jajko, od razu widzimy, czy jest zgniłe. Istnieją jednak sposoby na przetestowanie całych jaj. Dlatego, aby nie musieć wyrzucać pieniędzy w błoto, wykorzystaj je już w momencie zakupu – radzi.

Czy wiesz jak określić świeżość jajek - porady doświadczonych gospodyń domowych - zdjęcie nr 1
  1. Data pakowania. Jeśli kupujesz jajka pakowane, zawsze sprawdzaj datę pakowania. Dotyczy to oczywiście wszystkich produktów spożywczych, jednak przede wszystkim dotyczy to produktów szybko psujących się. Producent zawsze wskazuje datę ważności na opakowaniu. Od chwili pakowania jaja można przechowywać przez 30 dni, jeśli są prawidłowo przechowywane.
  2. Woda. Świeżość można sprawdzić za pomocą wody. Weź głęboki pojemnik, zalej zimną wodą i opuść jajko. Świeże jajko pozostanie na dnie w pozycji poziomej, a jeśli trochę urosło tępym końcem do góry, to nie jest już świeże i można go używać tylko do ciasta lub dań na ciepło, ale jak najszybciej. Jajko, które całkowicie wypłynęło na powierzchnię, jest zepsute, więc nie można go zjeść, natychmiast je wyrzuć.
  3. Potrząsnąć. Dobrze jest sprawdzić produkt już w momencie zakupu. Weź jajko do ręki i potrząśnij nim przy uchu. Jeśli w środku usłyszysz trzaskanie, lepiej tego nie brać. Świeże jajko nie będzie wydawać żadnych obcych dźwięków.
  4. Biały i żółtko. Weź talerz i wbij na niego jajko. Przyjrzyj się uważnie, jak to wygląda. W świeżym jajku żółtko będzie gęste, a białko elastyczne i lepkie. O zepsuciu produktu świadczy płynne białe i płaskie żółtko. Takie jaja nie nadają się już do spożycia.
Czy wiesz jak określić świeżość jajek - porady doświadczonych gospodyń domowych - zdjęcie nr 2

Zbadano, że im większa kura, tym więcej składa jaj, ale małe jaja mają tę samą wartość odżywczą. Starożytni Egipcjanie również lubili jajka przepiórcze. Najważniejsze jest to, że jaja przechowywane w temperaturze +2 stopni mogą przetrwać do 3 miesięcy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *