Musztarda to jedna z najpopularniejszych przypraw na świecie, stosowana do wszelkich przypraw, zarówno w postaci sosów, jak i ziaren. Istnieje kilka odmian musztardy, każda inna w smaku, a czasem w konsystencji, odpowiednia do różnych potraw. Czy wiesz, ile jest rodzajów musztardy? Odkryj w cieniu, jak możesz je wykorzystać.
Przy użyciu różnych nasion i płynów można uzyskać kilka rodzajów musztardy / Shutterstock
Gorczycę otrzymuje się z nasion roślin gatunków Brassica i Sinapis. Pierwsze historyczne wzmianki o uprawie musztardy pochodzą ze starożytności, z Indii, ale to Rzymianie jako pierwsi zaczęli używać jej jako przyprawy.
Tak naprawdę nazwa musztarda pochodzi od łacińskiego słowa „mustum ardens”, co wynika z faktu, że Rzymianie mieszali nasiona gorczycy z moszczem winnym, co w tłumaczeniu oznacza „płonący moszcz”.
Ile rodzajów musztardy występuje na świecie i jak się je wykorzystuje
Istnieje kilka odmian nasion gorczycy, ale najczęściej spotykane to nasiona gorczycy białej (Sinapis alba), nasiona gorczycy brązowej lub gorczycy indyjskiej (Brassica juncea) i nasiona gorczycy czarnej (Brassica nigra).
Na rynku nasiona gorczycy sprzedawane są w całości, rozdrobnione lub w postaci proszku. Czasami proszek musztardowy zawiera również kurkumę i mąkę pszenną.
Dijon
Musztarda Dijon jest pierwszą odmianą, której produkcja została uregulowana. Jest specyficzny dla obszaru Dijon we Francji i jest wytwarzany wyłącznie z brązowych nasion gorczycy i białego wina. To jedna z najgorętszych odmian.
Klasyczna musztarda
Klasyczna musztarda żółta została po raz pierwszy zaprezentowana na Międzynarodowym Salonie w St. Louis od 1904 roku i był produkowany przez francuską rodzinę.
Jest wytwarzany z nasion gorczycy białej i sproszkowanej kurkumy. Nie jest bardzo pikantna, dlatego można ją łączyć z wieloma potrawami, zarówno gotowanymi, jak i do innych sosów czy marynat.
Wypróbuj także przepis. Jest proste i łatwe w przygotowaniu
Kupon w kolorze musztardowo-szarym
Szara musztarda Poupon to odmiana musztardy Dijon, stworzona przez Maurice’a Graya, uznawanego za geniusza produkcji musztardy.
Razem z innym uznanym twórcą Augustem Pouponem stworzyliśmy recepturę na tego typu przyprawę, która dziś uznawana jest za luksus.
Pikantna musztarda brązowa
Musztarda zwyczajna wytwarzana z nasion gorczycy brązowej zawiera także przyprawy zwiększające jej ostrość. Stosowany jest głównie do dań na zimno.
Musztarda francuska
Choć nazywa się go francuskim, ten rodzaj musztardy został wynaleziony w rejonie Colman w Anglii. Ma ciemny kolor i niezbyt ostry.
Miodowa musztarda
Musztarda miodowa jest na ogół wytwarzana z nasion gorczycy białej. Nie jest bardzo pikantna, ale ma subtelne słodkie nuty, które sprawiają, że nadaje się do sosów ze względu na złożoność smaku.
Musztarda pełnoziarnista
Musztarda pełnoziarnista produkowana jest z nasion gorczycy rozdrobnionych na pastę. Ma szorstką konsystencję, jest niezwykle pachnący i pikantny.
Gorąca musztarda
Ostrość musztardy łagodzi się przez dodanie wody, substancji kwaśnych lub kombinacji tych dwóch. Istnieją dwa rodzaje musztardy ostrej: chińska i angielska. Obydwa produkowane są z mieszanki nasion gorczycy białej i brązowej.
Musztarda niemiecka
Wiele odmian sprzedawanych jest pod nazwą musztardy niemieckiej, niektóre słodkie, inne bardzo ostre. Na przykład musztarda bawarska jest słodsza, ta produkowana w Düsseldorfie jest ostra.
Jednak najczęstszym jest Mittelscharf, który ma łagodniejszy smak.
Musztarda piwna
Dzięki piwu nasiona gorczycy nadadzą jeszcze więcej smaku. Smak i intensywność pikanterii różnią się w zależności od rodzaju użytego piwa.
Musztarda kreolska
Musztarda kreolska to jeden z podstawowych składników kuchni Nowego Orleanu w USA. Jest stosowany w prawie wszystkich potrawach i jest znany ze swojej ziarnistej konsystencji.
Jest dość pikantny ze względu na dużą ilość ziaren gorczycy użytych w połączeniu z octem. Czasami dodaje się do niego nasiona selera i czosnku.
Jak powstaje musztarda
Musztardę wytwarza się przez połączenie kilku rodzajów nasion zmieszanych z różnymi innymi płynami i solą, tworząc pastę przypominającą sos.
Można użyć wody, octu, wina, piwa, soku z cytryny, moszczu z niedojrzałych winogron (verjus). Im więcej płynu dodamy, tym mniej gorąca będzie musztarda.
Jak zrobić musztardę w domu
Możesz przygotować musztardę w domu łatwiej, niż myślisz. To tak proste, jak każdy inny sos. Zmieszaj musztardę w proszku, wodę lub inny kwaśny płyn – wino, cydr jabłkowy, piwo lub ocet winny – i pozostaw do namoczenia na 20 minut.
Następnie możesz umieścić je w robocie kuchennym w celu wymieszania lub wymieszać szpatułką. Dla ciekawszej konsystencji można dodać trochę nasion gorczycy.