Dużo się o nim mówi: to doskonały suplement na leczenie cholesterolu, a przynajmniej tak mówią. Czy to naprawdę tak jest? Co mówią eksperci.
Często żywność, a w tym przypadku substancja, może stać się modna jako element dobroczynny i zdrowy. Wieść się rozchodzi, a lecznicza i niezwykle skuteczna sława produktu rozprzestrzenia się w Internecie i świecie mediów społecznościowych.
Czasami naprawdę jest to coś pożytecznego i zdrowego, ale równie często zdarza się, że tak nie jest, więc musisz zwrócić uwagę i dokładnie zbadać, zanim uwierzysz we wszystko, co zostanie powiedziane. W zakresie suplementacji diety w dobroczynne substancje, jest taki, który zasłynął z funkcji utrzymywania cholesterolu na dystansobniżyć jego poziom.
Jest to berberyna, substancja pozyskiwana z różnych roślin z rodziny Berberidaceae. Jestem tam Berberis vulgaris, Berberis aquifolium, Iodendrom amurense, Beris aristataw których występuje ten pierwiastek o wręcz cudownych właściwościach. Czy naprawdę ma tak zdumiewające działanie?
Berberyna i jej właściwości: czy jest antycholesterolowa i antyglikemiczna?
Oprócz obniżania poziomu cholesterolu we krwi wydaje się, że berberyna może również obniżać poziom glikemii. W 2004 roku przeprowadzono badanie, w którym uznano, że berberyna dorównuje statynom w realizowaniu tych funkcji i dlatego przedstawiła się jako dla nich alternatywa.
Zdecydowanie interesująca opcja, ponieważ czasami powodują one skutki uboczne w terapii i są źle tolerowane. W badaniu zwrócono uwagę na obniżenie tzw. złego cholesterolua także trójglicerydy z przyjmowanie berberyny przez okres 3 miesięcy.
Podczas gdy statyny obniżają endogenny cholesterol, berberyna działa poprzez zwiększenie aktywności i liczby wątrobowych receptorów LDL, ułatwiając w ten sposób oddzielanie złego cholesterolu z krwi. Ograniczeniem berberyny jest jednak to, że ma ona słabą wchłanialność, tzn niska biodostępność po podaniu doustnym. Dzieje się tak dzięki mechanizmom wytłaczania komórkowego, które wydalają duże ilości z komórek jelitowych. Aby uniknąć takiego efektu, berberynę należy łączyć z innymi substancjami, takimi jak sylimaryna ekstrahowana z ostropestu plamistego.
Oprócz obniżania poziomu cholesterolu, berberyna wykazuje także pozytywny wpływ na poziom cukru we krwi, gdyż zmniejsza wchłanianie glukozy i zwiększa ekspresję receptora insuliny. Promuje także antyoksydacyjną aktywność enzymatyczną, dzięki czemu pomaga przeciwdziałać wolnym rodnikom odpowiedzialnym za proces oksydacyjny komórek.
Polecany także w dietach odchudzających, przydatny dla sportowców oraz osób stosujących dietę wysokokaloryczną i wysokoglukosową. The skutki uboczne, które może powodować, to zgaga, zaparcia, wzdęcia i wzdęcia ponieważ działa jak przyprawa i narodził się jako środek przeciwbiegunkowy.