Czy ryż należy myć przed gotowaniem, czy nie? Wszystko, co musisz wiedzieć

Wiele osób zastanawia się, czy ryż należy umyć przed ugotowaniem, czy nie, a pytanie jest jak najbardziej na miejscu: oto dlaczego.
Ryż w dalszym ciągu jest jednym z najchętniej spożywanych podstawowych produktów spożywczych na całym świecie, a także w naszym kraju. Nadaje się do niezliczonej ilości słodkich i pikantnych przepisów, prostych lub wyszukanych, a także jest oczywiście pożywnym i zdrowym jedzeniem. przed ugotowaniem ryżu mają zwyczaj płukania go pod bieżącą wodąlub nawet pozostawić na chwilę do namoczenia.
Ale czy te działania są prawidłowe? Oto wszystko, co musisz wiedzieć. Zwyczaj mycia ryżu przed przygotowaniem przepisu ma wiele źródeł: po pierwsze, przeprowadzenie tej operacji pozwala wyeliminować część skrobi, a co za tym idzie, aby fasola była mniej lepka. Ale to nie koniec!

Dowiedz się, dlaczego, jak, kiedy i czy należy myć ryż przed gotowaniem

The mycie ryżuCo więcej, może pomóc częściowo eliminują wszelkie ślady metali ciężkich, takich jak kadm, ołów czy arsenktóre niestety zanieczyszczają uprawy. To samo dotyczy mikroplastikiobecnie wszędzie, które jak wiemy powodują w dłuższej perspektywie poważne problemy zdrowotne. Dlatego według niektórych badań należy go umyć przed gotowaniem nieznacznie zmniejsza ryzyko narażenia na szkodliwe substancje.

Z drugiej strony mycie ryżu – zwłaszcza jeśli pozostawimy go do namoczenia – ma również swoje negatywne konsekwencje. Dokładniej, wyeliminowanie zbyt dużej ilości skrobi sprawi, że ryż będzie mniej zdrowy ponieważ, jak wiemy, skrobia wspomaga funkcje trawienne i utrzymuje stały poziom cukru we krwi.

Mycie ryżu wiąże się z ryzykiem wyeliminować inne podstawowe składniki odżywcze, takie jak żelazo i witaminy z grupy B. Nie zapominajmy, że umyty ryż jest zwykle jeszcze bardziej”gumowaty„, więc ta funkcja może zrujnować końcowy efekt przepisu.

Zdaniem ekspertów zatem Jeśli naprawdę musisz umyć ryż, najlepiej szybko go opłukać pod bieżącą wodąnie zostawiając go do namoczenia zbyt długo. Możesz też zanurzyć ryż w zimnej wodzie, lekko go wymieszać, a następnie odcedzić operacja jest bardziej odpowiednia dla niektórych odmianto znaczy Basmati, ryż tajski, ryż czarny i czerwony oraz ryż do sushi.W przypadku innych rodzajów, takich jak Carnaroli, Arborio, Roma czy Vialone nano, używanych do przygotowania al dente, ale kremowych risotto, lepiej unikać. To samo dotyczy sytuacji, gdy trzeba przygotować owsiankę lub wafle ryżowe i budynie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *