Czy piekarnik emituje dym? Uważaj, to nie jest wina przypalonego jedzenia: natychmiast sprawdź ten konkretny obszar

Jeśli podczas gotowania zauważysz, że z piekarnika wydobywa się dym, musisz natychmiast sprawdzić miejsce, aby upewnić się, że wszystko jest w porządku.

Gotowanie w piekarniku pozwala uzyskać wykwintne dania nawet z niewielką ilością przypraw, więc jest to doskonała metoda, jeśli chcesz wprowadzić na stół lekkie dania. I wtedy tylko w piekarniku można przygotować idealne zapiekanki, pokryte tą pyszną chrupiącą skórką… Jeśli więc często korzystasz z piekarnika, prawdopodobnie masz zobaczyć dym wydobywający się z drzwi.

Dlaczego to się dzieje? Jakie mogą być przyczyny wydobywającego się dymu z piekarnika? Powiedzmy od razu, że pierwszy powód może być najprostszy. Oznacza to, że źle ustawiłeś temperaturę gotowania lub trwało ono zbyt długo, w wyniku czego pieczeń uległa zwęgleniu. Ale bardzo często przypalone jedzenie nie ma nic wspólnego z dymem z piekarnika. Oto, co musisz sprawdzić.

Dlaczego z piekarnika wydobywa się dym: zwróć uwagę na ten konkretny „szczegół”

Jeśli często korzystasz z piekarnika do przygotowywania potraw, możesz zauważyć dym wydobywający się ze szczelin w drzwiczkach. Pierwszą rzeczą, która przychodzi na myśl, jest to spalanie jedzenia, ale w rzeczywistości nie zawsze tak jest. Kiedy jest czas na zmartwienia? I co musisz natychmiast sprawdzić aby uniknąć zagrożenia dla zdrowia swojego i swoich bliskich?

Przygotowując, czy to na słono, czy na słodko, trzeba zwrócić uwagę na drobny szczegół, który najlepiej sprawdzić przed włączeniem urządzenia.

Na początek coś wyjaśnijmy. Jeśli zauważysz mniej więcej lekki dym wydobywający się z piekarnika po otwarciu drzwiczek itp dym jest koloru białego i nie ma nieprzyjemnego zapachu spalenizny, ale ma aromat jedzenia, które gotujesz, więc nie musisz się martwić. W takim przypadku jest to zwykła para wodna powstająca podczas gotowania i nie szkodzi.

Jeśli jednak dym jest ciemny i gęsty, a przede wszystkim śmierdzi, należy sprawdzić ścianki piekarnika, a zwłaszcza dolny poziom, czyli podłogę piekarnika. Ponieważ z patelni lub naczynia do pieczenia mogły spaść resztki jedzenia, które osiadając na gorącej powierzchni mogą powodować dym i nieprzyjemny zapach. Powód jest prosty, wysokie temperatury karbonizują resztki jedzenia, powodując dym i typowy zapach spalenizny.

Wystarczy, że roztworem wody i octu usuniesz nawet najstarsze pozostałości i będziesz mógł gotować ze spokojem ducha.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *