Czy masz zwyczaj wyrzucania skórek od kasztanów? Nie rób tego więcej: nawet nie możesz sobie wyobrazić, co możesz z tym zrobić

Skórek z kasztanów lepiej nie wyrzucać, bo można z nich przygotować coś, o czym nawet nie marzyłeś.

Jest to okres kasztanów, owoców kasztanowca, naprawdę smacznych do jedzenia pieczonych, gotowanych czy pieczonych. W każdym razie nikt nie myśli o oszczędzaniu skórek kasztanów po ich zjedzeniu.

Z drugiej strony, skórki kasztanów można wykorzystać do zrobienia czegoś, czego sobie nie wyobrażałeś. Zatem od teraz, kiedy będziesz jadł te pyszne owoce ziemi, nie wyrzucaj ich, ale wykorzystuj je w ten sposób.

Jak wykorzystać skórki kasztanów, nie wyrzucając ich

Nadchodzi zima, a wraz z nią mroźne dni, kiedy temperatury spadają. Czy w takich sytuacjach jest coś lepszego niż popijanie gorącego napoju na rozgrzewkę? Z pomocą przychodzą pyszne i funkcjonalne produkty.

Można go przygotować zaczynając od peelingów relaksacyjnych i rozgrzewających. Jest to z pewnością nietypowy składnik, ale pozwoli uzyskać doskonały wywar w około pół godziny. Skórki kasztanów należy gotować na patelni z wodą przez pół godziny: woda zostanie następnie przefiltrowana i herbata ziołowa będzie gotowa do smaku z plasterkiem cytryny i łyżeczką miodu, najlepiej kasztanowego.

Składniki na herbatkę ziołową ze skórkami kasztanów:

  • 3 g skórki kasztanów
  • 1,5 litra wodospad
  • pokrojona w plasterki cytryna do smaku
  • Miód do smaku

Przygotowanie:

  1. Skórki kasztanów włóż do rondelka i zalej półtora litra wody.
  2. Gotuj przez 30 minut.
  3. Wodę kasztanową przefiltruj i podawaj w filiżance z plasterkiem cytryny i łyżką miodu.

Dzięki temu w kilku krokach otrzymasz relaksującą herbatę ziołową, która rozgrzeje Cię nawet w najzimniejsze dni. Skórki kasztanów nie należy zatem wyrzucać, lecz zamiast je marnować, można je ponownie wykorzystać do przygotowania gorącego napoju. Skórki kasztanów zawsze uważano za marnotrawstwo, ale w rzeczywistości przygotowanie herbaty ziołowej to tylko jeden z wielu sposobów na ich ponowne wykorzystanie.

Tak naprawdę można je również wykorzystać do przygotowania naturalnego refleksu dla brązowych włosów, zawsze gotując je z wodą, a następnie filtrując, uzyskując wywar do ostygnięcia i stosować po umyciu szamponem jak zwykle. Ponadto łupiny kasztanów są doskonałym naturalnym nawozem dla roślin: należy je posiekać i wymieszać z ziemią razem ze skórkami owoców i warzyw, fusami z herbaty lub kawy, skorupkami jaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *