Skórek z kasztanów lepiej nie wyrzucać, bo można z nich przygotować coś, o czym nawet nie marzyłeś.
Jest to okres kasztanów, owoców kasztanowca, naprawdę smacznych do jedzenia pieczonych, gotowanych czy pieczonych. W każdym razie nikt nie myśli o oszczędzaniu skórek kasztanów po ich zjedzeniu.
Z drugiej strony, skórki kasztanów można wykorzystać do zrobienia czegoś, czego sobie nie wyobrażałeś. Zatem od teraz, kiedy będziesz jadł te pyszne owoce ziemi, nie wyrzucaj ich, ale wykorzystuj je w ten sposób.
Jak wykorzystać skórki kasztanów, nie wyrzucając ich
Nadchodzi zima, a wraz z nią mroźne dni, kiedy temperatury spadają. Czy w takich sytuacjach jest coś lepszego niż popijanie gorącego napoju na rozgrzewkę? Z pomocą przychodzą pyszne i funkcjonalne produkty.
Można go przygotować zaczynając od peelingów relaksacyjnych i rozgrzewających. Jest to z pewnością nietypowy składnik, ale pozwoli uzyskać doskonały wywar w około pół godziny. Skórki kasztanów należy gotować na patelni z wodą przez pół godziny: woda zostanie następnie przefiltrowana i herbata ziołowa będzie gotowa do smaku z plasterkiem cytryny i łyżeczką miodu, najlepiej kasztanowego.
Składniki na herbatkę ziołową ze skórkami kasztanów:
- 3 g skórki kasztanów
- 1,5 litra wodospad
- pokrojona w plasterki cytryna do smaku
- Miód do smaku
Przygotowanie:
- Skórki kasztanów włóż do rondelka i zalej półtora litra wody.
- Gotuj przez 30 minut.
- Wodę kasztanową przefiltruj i podawaj w filiżance z plasterkiem cytryny i łyżką miodu.
Dzięki temu w kilku krokach otrzymasz relaksującą herbatę ziołową, która rozgrzeje Cię nawet w najzimniejsze dni. Skórki kasztanów nie należy zatem wyrzucać, lecz zamiast je marnować, można je ponownie wykorzystać do przygotowania gorącego napoju. Skórki kasztanów zawsze uważano za marnotrawstwo, ale w rzeczywistości przygotowanie herbaty ziołowej to tylko jeden z wielu sposobów na ich ponowne wykorzystanie.
Tak naprawdę można je również wykorzystać do przygotowania naturalnego refleksu dla brązowych włosów, zawsze gotując je z wodą, a następnie filtrując, uzyskując wywar do ostygnięcia i stosować po umyciu szamponem jak zwykle. Ponadto łupiny kasztanów są doskonałym naturalnym nawozem dla roślin: należy je posiekać i wymieszać z ziemią razem ze skórkami owoców i warzyw, fusami z herbaty lub kawy, skorupkami jaj.