Osoby z wysokim poziomem cholesterolu powinny unikać niektórych serów, ale na szczęście są takie, które można bezpiecznie wprowadzić do diety.
Wbrew temu, co często się uważa, 70% cholesterolu obecny w naszej krwi przychodzi własnej produkcji z naszego organizmu, a w szczególności z wątroby. Tylko reszta 30% trafia do naszego organizmu wraz z pożywieniem co zatem ma raczej ograniczony wpływ na tę szczególną wartość naszej krwi.
Pomimo tego nadal tak jest Najlepiej zwrócić maksymalną uwagę na swoją dietę kiedy lekarz mówi nam, że poziom cholesterolu we krwi jest za wysoki. Ogólnie osoby cierpiące na wysoki poziom cholesterolu muszą wyeliminować ze swojej diety wszystkie pokarmy zawierające zbyt dużo tłuszczu i cukru jak, oczywiście, dużo serów.
Aby zrozumieć, które sery zawierają dużo cholesterolu, a które mniej, wystarczy znać ich dojrzewanie. Ogólnie rzecz biorąc, im bardziej dojrzały jest ser, tym więcej zawiera cholesterolu, natomiast sery świeże i kremowe to sery, które zawierają ogółem najmniej cholesterolu.
Powodem tego jest procentowa zawartość wody w spożywanych przez nas serach: dojrzewanie „eliminuje” dużą część wody zawartej w świeżym serze, która w związku z tym staje się bardziej suchy i bardziej kompaktowy. Zatem wszystkie substancje, które nadają szczególny smak serowi, są obecne skoncentrowany w mniejszej ilości pożywienia i dlatego pojedynczy kęs dojrzałego sera wydaje się znacznie smaczniejszy i smaczniejszy niż kęs świeżego sera.
Sery, które możesz jeść nawet przy wysokim cholesterolu
Między sery o niskiej zawartości cholesterolu powinno być dołączone: crescenza i ricotta. Również lekkie sery do smarowania pozwalają również utrzymać cholesterol pod kontrolą gorgonzola. Chociaż w rzeczywistości jest to bardzo smaczny ser zawiera dużo wody i dlatego „rozcieńcza” cholesterol w większej ilości pożywienia.
Miłośnicy smacznych serów będą zachwyceni tą informacją feta zawiera również mało cholesterolu, pomimo niezwykle mocnego smaku.
Nie trzeba dodawać, że wśród serów zawierających najmniej cholesterolu znajdują się sery twarożek, które są stosowane głównie w niskokalorycznych menu. Główny problem polega jednak na tym, że twarożek to jeden z najmniej smacznych serów wszechczasów!
Absolutnie zabroniony zamiast tego jeden z włoskich serów par Excellence, tzw Parmezan, zwłaszcza jeśli jest bardzo przyprawiony. Również Ser Brie, który zawiera dobrze 100 mg cholesterolu na 100 gramów (ricotta tylko 17) absolutnie by wystarczyła zabronione w dietach niskocholesterolowych.