Mandarynki, pomarańcze i grejpfruty jedli już wszyscy, ale w ich cieniu wciąż pozostaje kolejny wspaniały owoc cytrusowy – pomelo. Może to przez jego kwaśny smak, bo nie jest tak słodki jak pomarańcza, ale też nie tak gorzki jak grejpfrut. Jednak szkoda nie włączyć go do jadłospisu, gdyż zawiera mnóstwo skutecznych składników odżywczych.
Właściwości pomelo wyjaśnili na portalu społecznościowym eksperci z Regionalnego Urzędu Zdrowia Publicznego (RÚVZ) w Bratysławie. Pomelo jest między innymi bogate w błonnik, dzięki czemu może wyeliminować problemy trawienne, zaparcia czy biegunkę.
Eksperci podkreślili także jego pozytywny wkład w walkę z infekcjami. „Miazga zawiera substancje o działaniu antybakteryjnym. Pomelo sprawdziło się szczególnie w walce ze stanami zapalnymi dróg moczowych. Jeśli aktualnie walczysz z infekcją bakteryjną lub wirusową, gorączką, kaszlem lub przeziębieniem sięgnij po pomelo.” polecili.
Ten kwaśny owoc zawiera kilka witamin, takich jak żelazo, cynk, fosfor, magnez, wapń i sód. Ponadto jest także doskonałym źródłem potasu. Pomaga w ten sposób radzić sobie ze skurczami, sztywnymi mięśniami, łagodzi napięcie w naczyniach krwionośnych oraz zwiększa krążenie krwi i dotlenienie narządów. „Pomelo zawiera dużą ilość witaminy C. Zaledwie 200 gramów owoców zapewni Ci zalecaną dzienną dawkę witaminy” zauważyła Zuzana Klinčáková, kierownik wydziału wsparcia zdrowotnego i edukacji zdrowotnej.
Pomelo jest również dobre do jedzenia, gdy chcesz schudnąć. „Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy pomelo może działać przeciwstarzeniowo. Głównymi przeciwutleniaczami są naringenina i naringina. Ponadto pomelo zawiera przeciwzapalny przeciwutleniacz likopen, który występuje również w pomidorach. dodała Klinčáková.