Być może słyszałeś, a może nawet próbowałeś, jak jeść lody na ból gardła. Czy wydaje ci się to dziwne? Jeśli boli Cię gardło, logicznym pomysłem jest ochłodzenie go zimnymi lodami. Czy to rzeczywiście taka procedura, czy może jeszcze bardziej pogorszyć sytuację?
Lody na ból gardła mają zalety i wady
Jedzenie lodów może naprawdę zapewnić uczucie chłodu i ukojenia. Jest to w zasadzie chwilowa i krótkotrwała ulga, jednak problemem jest wysoka zawartość cukru w tym zimnym przysmaku. Cukier może prowadzić do zaostrzenia stanu zapalnego i obniżenia odporności. Konsekwencją tego może być nasilenie istniejącego już bólu gardła.
Pozytywną wiadomością jest fakt, że na rynku dostępnych jest kilka rodzajów lodów. Przy właściwym wyborze, czyli bez cukru lub z jego jak najmniejszą ilością, można uniknąć negatywnych skutków spożycia lodów. Według kilku badań nadmierne spożycie cukru nie jest idealne dla układu odpornościowego i osłabia zdolność organizmu do zwalczania infekcji. Obniżona wydajność białych krwinek jest także konsekwencją dużego spożycia cukru. Jednocześnie białe krwinki odgrywają kluczową rolę w obronie organizmu przed chorobami. Jest to szczególnie prawdziwe w przypadku wirusowych i bakteryjnych infekcji gardła.
Jeśli zastanawiasz się, czy zamiast zimnych lodów lepiej wybrać ciepły (nie gorący) napój, odpowiedź jest dość jasna. Chodzi przede wszystkim o preferencje chorego. Ostatecznie niektórzy znajdują ulgę w bólu gardła w zimnych lodach, podczas gdy inni wolą ciepłą zupę lub filiżankę herbaty. Preferencje te różnią się w zależności od osoby i oba warianty mogą zapewnić pomoc i ulgę.
Odpowiednie alternatywy dla lodów na ból gardła
Jeśli należysz do osób, które wolą jeść, aby złagodzić ból gardła, poniższe opcje będą lepszym wyborem:
- Lody o niskiej zawartości cukru lub nawet bez cukru, minimalizują ryzyko zaostrzenia stanu zapalnego.
- Lody bezmleczne wyprodukowane na bazie roślinnych substytutów mleka, które są idealnym wyborem dla osób z nietolerancją laktozy. Mleko może stworzyć odpowiednie środowisko dla bakterii.
- Sorbety owocowe na ogół mają niższą zawartość tłuszczu i nie zawierają nabiału. Zwróć jednak uwagę na zawartość cukru w nich. Jeśli są zrobione z prawdziwych owoców, dostarczają także organizmowi dawki witamin i przeciwutleniaczy.
- Lody o kremowej konsystencji, ale bez twardych i chrupiących składników, które jeszcze bardziej podrażniłyby gardło.
Śledź naszego Instagrama