Dowiedz się, jak wykorzystać drożdże w cieście: czy lepiej je rozpuścić w wodzie, czy dodać bezpośrednio? Oto wszystkie odpowiedzi.
Przygotowanie ciasta to proces, który może wymagać pewnej uwagi i staranności w poszczególnych etapach. Od wyboru składników po techniki przetwarzania, świat zakwasu jest z pewnością bardzo złożony. Do głównych bohaterów tej sztuki należą z pewnością drożdże, które można zakwaszać biologicznie (np. drożdże piwne) lub zakwaszać chemicznie.
Jeśli chodzi o dodanie drożdży w cieście często spontanicznie pojawiają się wątpliwości, która metoda jest najlepsza: Czy lepiej rozpuścić go w wodzie czy dodać do mąki? Wybór nie jest oczywisty, ale zależy głównie od drożdży, których używasz. Dlatego szczegółowo wyjaśnimy Ci, jak najlepiej wykorzystać drożdże, aby przygotować ciasto bez żadnych wątpliwości i niepewności.
Drożdże: czy rozpuszczają się w wodzie, czy dodawane są bezpośrednio do mąki?
Wychodząc z założenia, że dla każdego drożdży istnieje bardziej odpowiednia i odpowiednia metoda, możemy podzielić drożdże na suche i świeże. Podczas gdy świeże drożdże wyglądają jak patyk i należy je przechowywać w lodówce, natomiast suche drożdże są odwodnione i znajdują się w prostych saszetkach.
W przypadku świeżych drożdży piwnych zaleca się rozpuścić je w niewielkiej ilości ciepłej wody przed użyciem. Nie jest to krok obowiązkowy, ale z pewnością może ułatwić dodanie drożdży do ciasta. Suche drożdże piwne można jednak dodać także bezpośrednio do mąkichociaż można go rozpuścić w ciepłej wodzie, aby zmaksymalizować jego aktywację.
Co się stanie, jeśli drożdże nie zostaną rozpuszczone przed dodaniem ich do ciasta?
Jeśli chodzi o świeże drożdże piwne, nierozpuszczenie go w wodzie może utrudnić włączenie go do ciasta, szczególnie jeśli nie masz specjalnego doświadczenia w tej dziedzinie. W przypadku suchych drożdży piwnych dodanie ich bezpośrednio do mąki może po prostu zająć więcej czasu, zanim aktywują się.
Podsumowując, wybór sposobu rozpuszczenia drożdży w wodzie lub dodania ich bezpośrednio do mąki zależy w dużej mierze od rodzaju drożdży, których będziesz używać, a także od osobistych preferencji każdej osoby. Dzieje się tak dlatego, że obie metody mają swoje zalety i skuteczność, ale to wszystko zależy to również od technologii przetwarzania i receptury oznacza, że obserwujesz.
Dlatego zanim przystąpisz do tworzenia ciasta, zapoznaj się dokładnie z przepisem i jak najlepiej wykorzystaj zalecany rodzaj drożdży, aby uzyskać nienaganny wynik.