Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na całym świecie. Nic więc dziwnego, że wokół tego napoju narosło kilka mitów i półprawd. Wiemy o nim na pewno, że świetnie smakuje i pobudza. Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez kawy. Kawa ma szereg udowodnionych pozytywnych skutków zdrowotnych. Na przykład redukuje stres, poprawia krążenie krwi, zmniejsza ryzyko depresji i cukrzycy oraz pomaga spalić tkankę tłuszczową.
Kawa z mlekiem jako strach na wróble
Większość mitów dotyczy zwłaszcza połączenia kawy i mleka. Mówi się, że nie jest dobre na pusty żołądek, ponieważ może powodować nudności i ból brzucha. Ale to nieprawda. W rzeczywistości u niektórych osób może rozwinąć się alergia na białko zawarte w mleku, która nie objawia się w produktach mlecznych (sery, jogurty), ale raczej w samym mleku. Kiedy taka osoba dodaje ją do swojej kawy, błędnie uważa, że to właśnie ona jest przyczyną jej problemów.
Zdjęcie: Pixabay
Alergia na białko mleka
Aby organizm ludzki prawidłowo przetwarzał mleko i jego przetwory, potrzebuje enzymu laktazy. Enzym ten jest wytwarzany naturalnie. Okazuje się jednak, że u co dziesiątej osoby produkcja enzymu zatrzymuje się w okresie, w którym kończy się wzrost.. Dlatego alergię na białko mleka można dostać w ciągu życia, nie cierpi się na nią od dzieciństwa.
Czarna kawa też może być szkodliwa
Osoby, które często cierpią na zgagę, zdecydowanie nie powinny pić czarnej kawy na czczo. Może powodować nie tylko samą zgagę, ale także inne trudności, takie jak niestrawność. Z drugiej strony mleko łagodzi zgagę. Jeśli więc chcesz zafundować sobie poranną kawę i nic więcej, zdecydowanie powinieneś rozmiękczyć ją mlekiem.
Kawa i rak
Omówiono również związek raka trzustki z kawą, zwłaszcza kawą z mlekiem. Na szczęście nie udowodniono takiego związku. Bo okazało się, że przyczyną raka trzustki jest to, czym wiele osób rozkoszuje się kawą – czyli papierosami. Mówi się, że napoje o temperaturze 65°C mogą uszkodzić przełyk, co również może powodować dolegliwości. Natomiast wlewając do kawy mleko, wystarczająco ją schłodzimy.
Źródła informacji:
https://plzen.rozhlas.cz/zpusobuje-kava-rakovinu-6718046
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8562048/
https://www.vybornakava.cz/2021/myty-o-kave-s-mlekem/
Zdjęcie: Pixabay