Co kryje się za ciągłym głodem? W rzeczywistości nie jest to normalne i może być sygnałem ostrzegawczym jakiegoś problemu.
Są tacy, którzy są szczególnie wygłodniali i jedzą o każdej porze. Wiele osób uważa ciągłe pragnienie jedzenia za postawę taką jak każda inna, ale tak nie jest. Masz nadmierny apetytciągła chęć jedzenia i uczucie głodu częściej niż inne mogą wskazywać na coś konkretnego.
Poczucie głodu jest normalną i fizjologiczną potrzebą, która dotyka każdego człowieka i jest oznaką dobrego zdrowia. Tak naprawdę utrata apetytu jest problemem i może wynikać ze stresu lub trwających patologii. Ale także zawsze chce się jeść, odczuwanie potrzeby jedzenia nawet pomiędzy głównymi posiłkami, nawet jeśli były one sycące, jest oznaką czegoś złego może prowadzić do nadwagi.
Istnieją bardzo konkretne przyczyny za tak zwaną żarłoczną osobą lub osobą, która czuje się głodna bardziej niż powinna, nawet gdy powinna być pełna. Ważne jest, aby się nad tym zastanowić i nie lekceważyć elementu, który może ujawnić podstawowy problem.
Przyczyny ciągłego głodu: dlaczego zawsze chcesz jeść?
W normalnych, a zatem optymalnych warunkach, apetyt jest regulowany i nie przechodzi w formy nieumiarkowane. Układ hormonalny i stres, a w każdym razie elementy psychologiczne, mogą znacząco wpływać na uczucie głodu. Ale poza motywacją, która ma swoje korzenie w jednym brak równowagi hormonalnej lub wzmiana psychologiczna prawidłowego sposobu odżywiania istnieją proste złe nawyki, które prowadzą do zbyt częstej chęci do jedzenia.
Na przykład, gdy przechodzisz na dietę, w której zużywa się mało białka może to prowadzić do ciągłego uczucia głodu. W rzeczywistości dzieje się tak, że wzrasta produkcja cholecystokininy w organizmie, co powoduje uczucie apetytu. Wręcz przeciwnie, gdy wytwarzana jest grelina, pojawia się wyraźne poczucie sytości.
Chociaż zużywa się mało tłuszczu może pojawić się chęć jedzenia. Tłuszcze spowalniają proces trawienia, utrzymując uczucie sytości na dłużej. Jednak tłuszcze zalecane przez ekspertów ds. żywienia są dobre, takie jak te obecne w łososiu i makreli, awokado, jajach i suszonych owocach.
Ważne jest, aby był również dobra zawartość błonnika ponieważ spowalniają także trawienie i dają uczucie sytości. Uważa się, że węglowodany eliminują głód i po części jest to prawdą, że działają sycąco, jednak należy wziąć pod uwagę taką ewentualność.
U osób z szybką krzywą glikemii spożywanie zbyt dużej ilości węglowodanów może wywołać skoki poziomu cukru we krwi które aktywują insulinę, powodując hipoglikemię z konsekwencjami silny i nagły atak głodu. To także jest fundamentalne śpij dobrze ponieważ wpływa na produkcję greliny.