Osłodź sobie życie ciastem w kubku!
Co to jest? To po prostu różnorodność deserów, które w jednej chwili możesz przygotować w domu w kubku. Wystarczy kilka łyżek składników i kuchenka mikrofalowa, która w minutę lub dwie zamiast piekarnika wyczaruje ciasto!
Ciasto przygotowujemy w misce, kubku lub jeszcze lepiej szklance, która w kuchence mikrofalowej lepiej się nagrzewa i nie jest tak gorąca po wyjęciu. W ten sposób można upiec każdy rodzaj ciasta i tylko jedną porcję!
Źródło: YouTube
Ciasta, improwizacje i ulepszenia
Jest wiele ciast, które można przygotować w ten sposób. Tort waniliowy z kolorową posypką cukrową, ciastka kawowe czy mini wersje deserów typu Red Velvet, Black Forest czy Schwarzwald z wiśniami lub wersje bezglutenowe, które w większości wykonane są z bananów.
Zawsze wypróbuj przepis raz lub dwa razy, zanim dostosujesz go do swoich potrzeb. Przepisy ze Stanów Zjednoczonych często zawierają więcej cukru. Inni używają mąki samorosnącej, co nie jest powszechne w naszym kraju, dlatego może się zdarzyć, że za pierwszym razem nie wyjdzie dobrze taka ilość proszku do pieczenia, jaka jest używana w naszym kraju.
Ciasto w kubku: na co uważać?
Jeśli interesują Cię drobne ciasta w kubku i chcesz ich spróbować, pamiętaj, że nawet takie pieczenie ma kilka zasad, które pomogą Ci odnieść sukces.
- W przypadku przepisów pisanych w języku angielskim szukaj „ciasta z kubka”, a nie „ciasta z babeczkami”, czyli muffinki.
- Deser można przygotować w dowolnym naczyniu nadającym się do kuchenki mikrofalowej, ale najlepsze jest szkło.
- Zawsze napełniaj kubek tylko do połowy lub dwóch trzecich, aby zawartość nie wyciekła.
- Kształt kubka nie jest ważny. Deser wyjada się bezpośrednio z kubka i nie trzeba go wybijać.
- Jeżeli zdarzy się, że ciasto nie będzie jeszcze upieczone w środku, dodajemy czas po 15 sekundach. Jednak suszony deser również nie jest celem.
- Ponieważ będzie to niewielka ilość ciasta, bardzo ważne jest prawidłowe odmierzenie składników. Istnieje duża różnica pomiędzy łyżką prostą a czubatą, dlatego należy zachować ostrożność.
- Ciasta z kuchenki mikrofalowej dosłownie się nie pieczą, nie mają skórki i nie złocą się jak w piekarniku. Wanilia jest zatem bardzo lekka.
- Ciasta po wystygnięciu trochę opadną. Jest to całkowicie normalne i można łatwo poprawić wygląd za pomocą nakrętki z bitą śmietaną.
Źródła: buzzfeed.com, Fresh.iprima.cz