Rzymski poeta Juvenal powiedział, że podróżowała z nim Poppea, żona Nerona. Mówi się również, że w starożytnym Egipcie Kleopatra kąpała się w mleku z tego samego źródła, aby zachować miękką i gładką skórę, a Elżbieta Bawarska (lepiej znana jako cesarzowa Sissi) używała go w swoich rytuałach pielęgnacyjnych.
Za naszych czasów inny mleko końskie, mleko klaczy, przejął pałeczkę prestiżu i zyskuje popularność w Europie ze względu na rzekome korzyści terapeutyczne. Czy jest to uzasadnione? Co nauka mówi o jego właściwościach?
Bardzo popularny w Azji
Potrawa ta jest dobrze znana w niektórych krajach azjatyckich, takich jak Mongolia, Rosja, Chiny, Kazachstan czy Uzbekistan. Historycznie rzecz biorąc, był używany.
[]
Oprócz zastosowań leczniczych mleko klaczy często służyło również jako substytut mleka matki, biorąc pod uwagę podobieństwa w ich składzie. I podczas prezentacji niska reakcja alergiczna u dzieci z alergią na białko mleka krowiego jest potencjalnie przydatny jako alternatywa dla mleka modyfikowanego.
Dziś jego spożycie rozprzestrzenia się w naszym środowisku, zwłaszcza w postaci mleko w proszku (liofilizowane)jako suplement diety lub nawet jako składnik kosmetyków dla tych, którzy ufają jego dobroczynnym właściwościom dla skóry. Pij, mleko klaczy jest słodki i lekkichociaż nie jest powszechne, aby znaleźć go w postaci płynnej.
Różnice z innymi mlekami
Szybkie wyszukiwanie w Internecie wyświetli długą listę stron internetowych promujących „właściwości lecznicze” mleka klaczy. Ich treść wyróżnia się kwasy tłuszczowe, minerały, witaminy i niezbędne aminokwasy. Ale nie jest to dokładnie to, co mówi nauka.
Na początek należy pamiętać, że wszystkie rodzaje mleka, w tym mleko krowie, zawierają w większym lub mniejszym stopniu oprócz wielu innych składników.
Aminokwasy są jednostkami strukturalnymi białek (np ogniwa łańcucha) i można je sklasyfikować jako nieistotne i niezbędne, w zależności od tego, czy organizm jest w stanie je wytworzyć. Dlatego żywność bogata w aminokwasy Są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania metabolizmu. I choć prawdą jest, że białka mleka klaczy je zawierają, to można je znaleźć także w każdym innym mleku.
Z drugiej strony kwasy tłuszczowe to rodzaj cząsteczek tworzących większość lipidów (lub tłuszczów), które spożywamy w żywności takiej jak nabiał, mięso lub olej. Mleko klaczy (podobnie jak mleko ludzkie) charakteryzuje się tym, że o niskiej zawartości tłuszczu: od 0,3 do 2%. Na przykład mleko krowie i owcze zawiera odpowiednio 3 do 5% i 5 do 9%.
Co więcej, tłuszcz w tym mleku ma zupełnie inny skład niż u innych zwierząt. Będąc jednożołądkowy (nie przeżuwaczy), układ trawienny konia wchłania i gromadzi się w mleku większą ilość kwasów omega-3 (głównie kwas linolenowy) i omega-6 (zwłaszcza kwas linolowy).
Niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, te kwasy tłuszczowe są koniecznie uzyskiwane poprzez dietęco przemawia na korzyść mleka klaczy.
Z drugiej strony należy również zauważyć, że ma niską zawartość zarówno całkowitego tłuszczu, jak i innych cieszących się dużym zainteresowaniem kwasów tłuszczowych omega-3, jak EPA i DHA. Ogranicza to jego atrakcyjność jako źródła korzystnych kwasów tłuszczowych.
Co się tyczy witaminy i mleko klaczy zawiera na ogół niewielką zawartość, z wyjątkiem witaminy C i żelaza.
Zdrowe właściwości w badaniu
Zgodnie z prawodawstwem europejskim, aby zadeklarować zdrową właściwość żywności, wymagane jest zatwierdzenie . A dzieje się tak tylko wtedy, gdy jest ich wystarczająco dużo dowody naukowe które to popierają.
Dziś go nie ma brak autoryzowanych właściwości zdrowotnych w przypadku mleka klaczy, a więc popularne stwierdzenia typu „poprawia układ odpornościowy” czy „zwiększa siły witalne” Nie są one ani weryfikowane, ani uzasadnione z naukowego punktu widzenia.
Nie oznacza to oczywiście, że nie ma ona zalet, jednak na dzień dzisiejszy nie ma wystarczających dowodów na ten temat. I choć ostatnie badania wykazały, że potencjalna korzyść w porównaniu lub , prace te są jeszcze wstępne i bardzo nieliczne.
Jeśli chodzi o oświadczenia dotyczące właściwości terapeutycznych, ustawodawstwo europejskie nie pozwala na takie stwierdzenie żywność zapobiega chorobie, leczy ją lub leczywięc stwierdzenia w tym sensie również nie są uzasadnione.
Krótko mówiąc, chociaż mleko klaczy ma niską zawartość tłuszczu, białka, minerałów i witamin w porównaniu z większością mleka, które spożywamy – w tym mlekiem krowim – zawiera pierwiastki o dużym znaczeniu dla żywienia człowiekatakie jak kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Nadal trwa długa droga badawcza, aby wykazać jego obiecujące właściwości zdrowotne.
* Ana Blanco Doval jest doktorantką w dziedzinie nauk o żywności na Uniwersytecie Kraju Basków / Euskal Herriko Unibertsitatea.
*
technologii żywności i główny badacz Grupy Lactiker – Jakość i bezpieczeństwo żywności pochodzenia zwierzęcego, Uniwersytet Kraju Basków / Euskal Herriko Unibertsitatea.* Noelia Aldai jest starszym badaczem na Uniwersytecie Kraju Basków / Euskal Herriko Unibertsitatea.
**Ten artykuł został pierwotnie opublikowany w dniu .
Śledź tematy, które Cię interesują