Jedzenie jabłek niesie ze sobą wiele korzyści dla naszego organizmu, jednak czy zastanawialiście się kiedyś, jakie właściwości posiadają pestki tego owocu?
Jabłka są powszechnie spożywane w naszym kraju, zwłaszcza w łagodniejszych porach roku. W rzeczywistości owoc ten przynosi wymierne korzyści dla naszego organizmu, w tym dużą dawkę błonnika, przeciwutleniaczy, witamin i błonnika pokarmowego. Ale czy zastanawiałeś się kiedyś, czy warto spożywać zawarte w nim nasiona jabłek może, ale nie musi, być dobre dla naszego organizmu i z czym to może się wiązać?
Być może nie wszyscy znają skład pestek jabłek i krążą na ich temat zupełnie odmienne opinie: jedni uważają, że są wysoce szkodliwe, inni zaś, że są całkowicie zdrowe. W tym artykule postaramy się wyjaśnić i zrozumieć, z czego składają się pestki jabłek, jeśli to możliwe, aby je spożywać i w jakich ilościach nie są toksyczne dla organizmu.
Nasiona jabłek zawierają związek roślinny zwany amigdaliną, który podczas żucia rozkłada się na kwas cyjanowodorowy. Spożycie dużych dawek tej substancji może być nawet śmiertelne, ponieważ zakłóca dopływ tlenu do komórek, co może spowodować śmierć w ciągu kilku minut. Jeżeli jednak nasiona nie zostaną uszkodzone, amigdalina nie wydziela się i nie wywołuje szkodliwych skutków.
Jedzenie nasion jabłek: skutki
Oprócz jabłka innymi owocami zawierającymi tę substancję w nasionach lub pestkach są morele, migdały i maniok. W przypadku spożycia w umiarkowanych ilościach mogą one powodować niepokojące skutki Jak Lęk, ból głowy, zawroty głowy I dezorientacjaaż do przybycia do obniżona świadomość, nadciśnienieI, paraliż, śpiączka Lub śmierć jeśli ilości wzrosną.
Nasiona jabłek rozdrobnione podczas przetwarzania, mogą uwolnić cyjanek, substancja chemiczna używana w historii i podczas wojny chemicznej. Osiągnięcie stanu zatrucia zależy od masy ciała i rodzaju jabłka, a także zdrowotności rośliny, z której pochodzi, ale generalnie spożycie 40 ogryzków może mieć zdecydowanie zabójcze skutki dla naszego organizmu.
Z drugiej strony badania wykazały, że większość zdrowych bakterii występujących w jabłkach znajduje się w nasionach, które są niezbędne dla drobnoustrojów jelitowych, a także zawierają białka, błonnik i oleje. Niejedząc całych jabłek, wykluczymy także spożycie prawie wszystkich zdrowych bakterii zawartych w owocach, biorąc pod uwagę, że miąższ zawiera 10 razy mniej w porównaniu do rdzenia centralnego: mówimy o 10 milionach w stosunku do 100 milionów w rdzeniu.
Jabłka są również dostępne na rynku w innych postaciach, takich jak soki lub oleje, które często zawierają zmiażdżone całe jabłka. Jest zatem bardzo mało prawdopodobne, aby ilości amigdaliny zawarte w dostępnym na rynku soku jabłkowym mogły zaszkodzić. Jednakże, wskazane jest unikanie spożywania nasion jabłek i usunąć je przed wyciśnięciem jabłek, ze względu na zawartość amigdaliny.
Wyjaśniamy, że należy je traktować jako pojęcia ogólne i w żaden sposób nie mogą one zastąpić opinii lekarzy ani specjalistów w branży.