Czy jedzenie makaronu na obiad naprawdę jest dla Ciebie szkodliwe? Oto, co mówi nauka: szokujące odkrycie

Wiele osób obawia się, że jedzenie makaronu na obiad może być dla ciebie szkodliwe, ale czy rzeczywiście tak jest? Nauka powinna to wyjaśnić: oto zaskakujące odkrycie.

Wiele osób przynajmniej raz słyszało, że wieczorem lepiej unikać jedzenia makaronu ponieważ powoduje otyłość. To bardzo powszechna myśl, jednak nauka myśli inaczej.

Jedna z najczęstszych teorii, jaką słyszymy, głosi, że węglowodany, takie jak makaron i ryż, są szkodliwe dla diety, ponieważ powodują otyłość. Przez większość czasu uważamy, że aby schudnąć, konieczne jest ogólne ograniczenie spożycia węglowodanów, ale jest to poważny błąd. DO wyjaśnij, że tak było Altroconsumo który udzielił wyjaśnień na ten temat, wyjaśniając to Jedzenie makaronu na obiad nie jest złe.

Jedzenie makaronu na obiad nie jest złe: mit obalony

Wbrew temu, co możesz sobie wyobrazić, to nie pora dnia, w której spożywasz węglowodany, ma znaczenie, ale ilość jedzenia, które spożywasz w ciągu dnia. Krótko mówiąc, Otyłość powoduje ogólny bilans kalorii na koniec dnia. Właśnie z tego powodu koncepcja, że ​​lepiej jest jeść makaron na lunch, a nie wieczorem, nie jest zbyt uzasadniona.

W praktyce, jeśli wieczorne przekąski lub posiłki prowadzą do przyrostu masy ciała, nie jest to absolutnie wina pory, w której jesz. Przybierasz na wadze, ponieważ dostarczasz więcej energii niż zużywasz, a jej nadmiar zwykle odkłada się w postaci tłuszczu, co nieuchronnie prowadzi do przyrostu masy ciała.

Oczywiście istotne jest spożywanie pokarmów w porcjach i z częstotliwością ogólnie zalecaną przez znane wytyczne, aby dieta była zdrowa i możliwa do stosowania, dlatego należy unikać częstego jedzenia wieczorem i używać przypraw bogatych w tłuszcze, które są trawione z większą trudnością i które mogą powodować zaburzenia snu.

Warto też dodać, że decydują się na to osoby, które w nocy mają problemy ze snem kolacja oparta na węglowodanach może pomóc w zasypianiu. Dzieje się tak, ponieważ promuje produkcję serotoniny, cząsteczki dobrego samopoczucia, która sprawia, że ​​ludzie chodzą spać pełniejsi i bardziej zrelaksowani. Nowość, która z pewnością uszczęśliwi wszystkich miłośników makaronów i ryżu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *