Czy jadłeś soczewicę w sylwestra? Przyjmowane w ten sposób nie tylko przynoszą szczęście, ale czynią o wiele więcej.
W sylwestra w większości włoskich miast, jeśli nie w całym kraju, Tradycją jest jedzenie soczewicy. Są tacy, którzy łączą je z cotechino i tacy, którzy wolą jeść je same, absolutne. Uważa się bowiem, że spożywanie soczewicy zaraz po północy lub pierwszego dnia roku może wnieść do naszego życia dobrobyt, szczęście, a przede wszystkim dużo pieniędzy.
Ale są one ważne nie tylko z tego powodu: robią dla naszego organizmu znacznie więcej! Zobaczmy razem, co się stanie, jeśli zjemy ich dużo.
Soczewica na Sylwestra? To właśnie dzieje się z naszym organizmem
Jak powiedzieliśmy, wśród wielu tradycjiważny’ i szanowany przez Włochów w pierwszym dniu roku, z pewnością jest taki, który dotyczy spożycia soczewicy. W każdym domu trzeba zjeść go choć trochę, by mieć pewność, że czeka nas rok pełen emocji, a przede wszystkim pieniędzy. Jednak soczewica jest dobra dla naszej sytuacji ekonomicznej, tak samo jak jest dobra dla naszego organizmu.
Czy wiedziałeś, że tam są? kilka dobrych powodów, dla których warto je brać przynajmniej raz w tygodniu? Zobaczmy je razem poniżej: zaskoczą Cię.
Oto dobre powody, dla których warto jeść soczewicę:
- Walczą ze starzeniem się. Soczewica oprócz tego, że jest dobrym, zdrowym daniem, idealnym dla naszego organizmu, jest także doskonała dla naszego organizmu, a w szczególności dla naszej skóry. W rzeczywistości są bogate w polifenole o właściwościach przeciwutleniających, które mają tendencję do zwalczania stresu skórnego.
- Wspierają dobry nastrój i działają relaksująco. Może się to wydawać nieco dziwne, ale soczewica może również sprawić, że poczujemy się spokojni, zrelaksowani, a przede wszystkim w dobrym nastroju. Wszystko to za sprawą obecności w nich wapnia, żelaza i magnezu.
- Utrzymują umysł młody i aktywny. Każdy z nas pragnie mieć młody umysł, który jest zawsze w świetnej formie, zwłaszcza gdy się starzejemy i obawiamy się, że może wzrosnąć ryzyko demencji starczej. Cóż, w tym przypadku soczewica jest idealna dla utrzymania młodości umysłu, dzięki swojemu działaniu przeciwutleniającemu i przeciwzapalnemu. W ten sposób udaje im się chronić przed pogorszeniem funkcji poznawczych.
- Zwalczają zaparcia. Na to nie wygląda, ale jest to również bardzo powszechny aspekt, który łączy wiele osób. Cierpienie na zaparcia to naprawdę zły stan, z którym trzeba żyć. Włókna zawarte w soczewicy doskonale wspomagają regularność pracy jelit.