Niektórzy wciąż pytają, czy cukinię można zamrozić. Odpowiedź na to pytanie jest jasna: można, ale trzeba to robić w odpowiedni sposób. Szczegółowe instrukcje znajdziesz poniżej.
Cukinia jest bardzo uniwersalna. Można je piec, smażyć, a nawet przyrządzać na pyszne ciasta, tarty i budynie. Swój smak zawdzięcza głównie przyprawom i ziołom, których używamy, aby go uwydatnić. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zachować dłużej świeżość poprzez konserwację. Marynowana cukinia jest pyszna, ale co powiesz na jej zamrożenie?
Czy cukinię można zamrozić? Tak, jeśli znasz procedurę
Cukinia – czyli dynia – doskonale nadaje się do przygotowywania dań głównych, zup i przystawek. Nie zawsze mamy czas, aby udać się po nie do sklepu, dlatego idealnym rozwiązaniem jest wykorzystanie warzyw wstępnie mrożonych. Cukinię można zamrozić, ale nie jest to łatwe.
Cukinia zawiera dużo wody, a „wodniste” warzywa niełatwo zamrozić bez nieprzyjemnych konsekwencji. Jeśli zrobisz to w niewłaściwy sposób, możesz pozbawić je smaku lub, co gorsza, zmienić je w konsystencję „papki”. Która cukinia jest najlepsza do mrożenia? Najlepsze młode, małe, nieuszkodzone i nie w pełni dojrzałe.
Mrożenie cukinii – o czym nie należy zapominać
Najlepszym sposobem na przedłużenie świeżości cukinii jest umieszczenie jej w szufladzie zamrażarki. Jednak wcześniej należy je odpowiednio przygotować. Najpierw warzywa należy dokładnie oczyścić i osuszyć, a następnie odciąć końcówki. Następnie cukinię należy pokroić w kostkę lub plasterki i zapakować w szczelną torebkę zamykaną na zamek błyskawiczny. Jeśli nie masz torby, możesz użyć małego pojemnika na żywność. Cukinię możesz także zetrzeć na tarce – zwłaszcza, jeśli chcesz ją w przyszłości wykorzystać jako pastę do ciast lub budyniów.
Warzywa dobrze jest także podzielić na kilka porcji. Dzięki temu można stopniowo rozmrażać tylko tyle, ile potrzeba do danego dania. Cukinia jako taka może bez problemu przetrwać w zamrażarce do sześciu miesięcy.
Redakcja Pasja w Tobie.
Powiązane artykuły:
Czy zostało Ci karpie z Wigilii? Zalej tym bulionem i wstaw do lodówki. Żaden kawałek się nie zmarnuje
Zimą weź łyżkę. Przysmak ze spiżarni poprawi odporność i odciąży wątrobę